Зографски завърши 38-ми на голямата шанца, Линдвик надви Кобаяши за златото

Владимир Зографски завърши на 38-мо място на голямата шанца в ски скоковете на Зимните олимпийски игри в Пекин. 28-годишният българин даде 38-ми резултат в първия скок на финала в дисциплината и не намери място сред 30-те най-добри, които участваха във финалната битка за разпределение на призовите места.

Зографски скочи 125.0 метра и получи оценка 112.5, което не му бе достатъчно за класиране в топ 30. По този начин Зографски приключва третото си участие на олимпийски игри с 22-ро място на малката шанца и 38-мо на голямата.

Норвежецът Мариус Линдвик спечели титлата в дисциплината, като по този начин спря опита на фаворита Рьою Кобаяши да стане двоен шампион. Японецът триумфира убедително на малката шанца, а днес водеше в класирането след първия си опит, но Линдвик направи много силен втори опит, на който Кобаяши не успя да отговори.

Със 140.0 метра във втория си скок норвежецът събра общ резултат 296.1 точки и остави на 3.3 точки зад себе си Кобаяши, който трябваше да се задоволи със среброто. На почетната стълбичка се качи и германецът Карл Гайгер, който финишира трети със сбор 281.3 точки. /БГНЕС