Зимата не е свършила, но Европа се готви за следващата

Досега Европа издържа на енергийната криза, последвала нахлуването на Русия в Украйна, но бизнесите и домакинствата вече мислят как да преживеят следващата зима.

Мекото време, държавната помощ, пълният капацитет на газовите хранилища и вносът на енергия от други региони помогнаха на Европа да ограничи икономическите щети, причинени от войната.

Край западния индустриален град Дортмунд в Германия пивоварната „Veltins“ се адаптира, като използва бутилки за многократна употреба, частично преустройва газовата си пещ, за да използва мазут, и изразходва 30 млн. евро, за да се запаси със суровини.

"Не се наложи да намалим производството си", заяви пред АФП говорителят на „Veltins“ Улрих Бине.

Германия, която преди войната разчиташе в голяма степен на вноса на руски газ, предостави огромна помощ на потребителите, бореше се да запълни хранилищата си и намери нови източници на енергия, след като Москва затвори кранчетата. Миналата седмица правителството заяви, че очаква най-голямата европейска икономика да избегне рецесията през тази година, въпреки че данните от понеделник показаха свиване през последните три месеца на 2022 г.

За да подсилят зимните доставки, Германия и нейните съседи от ЕС купуваха втечнен природен газ от Катар и САЩ, който е по-скъп от руския газ, доставян по тръбопроводи.

Вносът на втечнен природен газ в Европа е скочил с 60% през 2022 г. в сравнение с предходната година, според Института за енергийна икономика и финансови анализи (IEEFA). В резултат на това "най-лошите сценарии за зимата на 2022/2023 г. не се случиха", каза Фабиан Скарбо Ронинген, старши анализатор за проучвания на енергийните пазари в „Rystad Energy“.

"Абсолютно необичайно"

Европейските запаси от природен газ в момента са на ниво 72% от капацитета - два пъти повече, отколкото по това време миналата година.

Тъй като температурите през тази зима са по-благоприятни от обичайното, европейските потребители са пуснали отоплението по-късно - това не позволява да се повишават сметките, а запасите остават високи.

Търсенето на природен газ е намаляло с 12 процента през 2022 г. след руската инвазия в края на февруари в сравнение със средната стойност за периода 2019-2021 г., по данни на мозъчния тръст „Bruegel“ в Брюксел.

"Това беше абсолютно, според мен, необичайно", каза изследователят от „Bruegel“ Симоне Таляпиетра.

Доставките получиха още един тласък от постепенното връщане в експлоатация на няколко френски ядрени реактора, които бяха спрени от експлоатация.

След нахлуването на Русия цените на енергията в Европа достигнаха рекордни нива - над 300 евро за мегаватчас през август, преди да се понижат, след като правителствата побързаха да увеличат складирането.

Основният фючърс в Европа сега се установи на ниво от около 55 евро - все още около два пъти по-високо от това преди пандемията от Ковид-19. Спадът обаче все още не се е отразил на сметките на домакинствата, тъй като търговците на едро купуват месеци напред, а потребителите се затрудняват да плащат, докато инфлацията се покачва.

"Дори и следващия месец ще бъде трудно", казва Дора Хесус, 42-годишна лондончанка, която получава държавни помощи и чиято сметка е нараснала от 82 паунда (123 долара) до над 100 паунда.

"Надпревара за газ"

Някои анализатори твърдят, че връщането към нормалните цени може да отнеме години.

"Всички погледи вече са насочени към зимата на 2023/2024 г.", каза Ронинген, като отбеляза, че руските доставки ще останат извън уравнението.

"През 2023 г. Европа ще разчита още повече на втечнен природен газ, тъй като това е първата пълна година с много ниски обеми, идващи от Русия", каза той. „А ако търсенето в Азия се възстанови, конкуренцията между Европа и Азия за втечнен природен газ ще стане още по-силна, което може да доведе до по-високи цени от тези, които виждаме сега".

Според Талиапиетра "Европа е в по-добра позиция спрямо миналата година, тъй като миналата година тя е успяла да постигне ново енергийно равновесие след шока от спирането на руските газови доставки". Той заяви, че търсенето трябва да бъде контролирано, доколкото е възможно, докато в системата се добавят повече възобновяеми енергийни източници.

"Мисля, че ще бъде много важно европейските държави да се координират при пълненето на резервоарите за съхранение, тъй като трябва да избегнем тази надпревара за газ, която наблюдавахме през лятото", каза Таляпиетра. "Колкото повече се координираме, толкова повече пари можем да спестим." /БГНЕС