Животни се учат едни от други как да нападат хора

Ненапразно наричат косатките китове-убийци. Според неотдавнашна публикация в „Live Science“ те потапят лодки край бреговете на Европа, очевидно следвайки примера на травмиран индивид, който вероятно е започнал първата атака, след като е бил наранен от моряци, съобщи „GFR”.


Тези нападения на животни са накарали моряците да бъдат в повишена готовност. Изглежда косатките следват ясен модел, при който групи нанасят удари по руля на лодките.

Откакто през 2020 г. е документирано първото нападение на животните, косатките стават все по-дръзки в нападенията си, като в рамките на няколко години са причинили потъването на три лодки. Разбира се, както заявяват биолози от Университета в Авейро, Португалия, като Алфредо Лопес Фернандес, тези нападения представляват невероятно малка извадка от взаимодействието на хората с дивите същества. Повечето косатки са нежни гиганти в отношенията си с хората и, както посочва Фернандес, през времето, когато лодките са били нападнати, е имало над 500 мирни взаимодействия.

Разбира се, за изследователите е смущаващ фактът, че нападенията на животните изглежда са заучено поведение, което се е разпространило чрез културата на косатките. Те са изключително социални същества и някои поведения, като например атакуването на лодки, могат да бъдат преподавани на приятелите и децата си.


Морските изследователи все още не са успели да установят какво точно е предизвикало този ръст на нападения от страна на косатките, въпреки че водещата теория, че индивидът, който е започнал контакт с първата лодка, е бил жертва на незаконни риболовни практики, изглежда все по-валидна с всеки изминал ден.

Изглежда жертвата, която е започнала тази отмъстителна ярост в стил Джон Уик, е женска косатка, която изследователите са нарекли Бяла Гладис, като Фернандес заявява, че първоначалното нападение на животното е било извършено в отговор на това, че тя е изпитала "критичен момент на агония".

Оттогава насам някои групи косатки са изтълкували поведението като призив за действие и през следващите две години са потопили още няколко лодки. /БГНЕС