Живко Георгиев: При провал ИТН рискува да изчезне като проект

„Има такъв народ“ рискува много със своя проектокабинет, много повече от всички останали, които биха го подкрепили. При провал на този кабинет партията рискува да изчезне като проект. Поучени от първия фалстарт, надявам се да не предлагат одиозни персонални решения, където като че ли са най-ревниви.

Това каза в интервю за БГНЕС социологът и политически анализатор Живко Георгиев.

„Все пак ще се стигне до решение, на първо време между партиите на протеста“, смята той за диалога между „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, въпреки че трите формации значително изостриха тона помежду от началото на разговорите за съставяне на кабинет.

„Допускам подкрепа от БСП, даже от ДПС“, смята анализаторът, според когото двете формации, определяни доскоро от победителя на изборите като част от политическото статукво, навярно ще участват във формирането на консенсус около приоритетите на бъдещия кабинет, който по всичко личи, че ще е с кратък мандат.

„Всички започват да си дават сметка, в това число и новите партии, колко много рискуват, ако не намерят вярно решение. Вярвам, че такова ще бъде намерено. То няма да е дълготрайно, навярно ще има правителство с доста ограничен мандат“, аргументира се Живко Георгиев. „Парламентът ще гласува важните неща, ще привиква на парламентарен контрол всеки един министър. Това ще е един от първите случаи, когато парламентът реално ще диктува параметрите на поведение на изпълнителната власт, а не обратното“, допълни още социологът.

„Добре е, че е започнал някакъв диалог. Той може да не е съвършен, защото в България никога не е такъв, особено тези, които са публично открехнати. Може би съвършено разбирателство се е постигало на задкулисните договорки, каквито сме имало достатъчно в близката ни история. Когато имаме публично договаряне, пред очите на гласоподавателите, настъпват такива ситуации“, посочи още анализаторът за кръга от разговори между политическите формации.

Според него „Има такъв народ“ са се „опарили“ от първото предложение за кабинет, който предвиждаше премиер да бъде бившият министър по времето на НДСВ Николай Василев. „Видяха, че не спечелиха нищо от всичко това“, посочи социологът, който отдаде първоначалното решение на формацията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов на нейната неопитност, тъй като отскоро участва в политическия живот. „Там цари една импровизация, за някои весела, за някои не толкова“, смята Живко Георгиев.

Социологът допълни още, че е в интерес на „Има такъв народ“ да предложи работещо правителство, в което да има хора с добри качества, за да може да обогати кадровата си банка, а оттам и да направи крачка към по-устойчив политически проект. Ако новото правителство започне да не устройва някои от подкрепящите го ключови играчи, предупреди социологът, то ще отиде тутакси в небитието. /БГНЕС

Категории: