Жители от четири села в Средец на протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове

Над 100 жители на четири села от община Средец, Бургаско, се събраха пред съдебната палата в морския град на протест срещу изграждането на фотоволтаични паркове, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Протестът бе организиран от сдружение в обществена полза "За чиста природа - село Дюлево".


Общинският съвет гр. Средец е дал съгласие за изграждането на фотоволтаична централа в землищата на селата Дюлево, Светлина, Суходол и Орлинци с площ от 8 хил.дка. Общественото обсъждане е било обявено в последния момент и хората не са успели да присъстват.

Прекалената близост на централата до населените места създава притеснения сред местното население. Опасенията им са, че изграждането на подобен соларен парк ще се отрази негативно върху природата, животните, водните водоеми и здравето на жителите на селата.

Недоволстват и фермерите, и животновъдите, които се страхуват, че ще останат без пасища за изхранване на животните, защото фотоволтаичната централа ще бъде върху пасища. Ловците и пчеларите също са против.


Междувременно областният управител Пламен Янев обжалва пред Административния съд в Бургас решението на Общинския съвет в Средец за реализация на инвестиционното намерение.

Делото започва днес./БГНЕС