Жезус премина в Арсенал, Сити взеха Филипс

Арсенал финализира трансфера на нападателя на Манчестър Сити Габриел Жезус за сумата от около 45 млн. паунда, съобщиха от пресслужбата на лондончани. Бразилецът, който вкара 95 гола в 236 мача за „гражданите“, подписа „дългосрочен контракт“ с „артилеристите“, след като реши да напусне шампионите на Висшата лига в търсене на повече игрово време като титуляр. Жезус се събира отново с мениджъра на Арсенал Микел Артета, който бе асистент на Пеп Гуардиола в Сити, преди да застане начело на „Емиратс“.

Много съм развълнуван. Клубът свърши страхотна работа да привлече играч от такъв калибър. Това е позиция, която следим от известно време и успяхме да вземем футболист, когото всички ние искахме, така че съм много щастлив“, каза Артета. Жезус се очакваше да изостане на опашката в Сити, ако бе останал в последната година от договора си, след като шампионите се подсилиха в атака с Ерлинг Холанд и Хулиан Алварес.

Габриел Жезус.

Признавайки, че присъствието на Артета на „Емиратс“ му е повлияло за решението да заиграе за „топчиите“, Жезус сподели: „Говорихме няколко пъти относно клуба, играчите, проекта и бъдещето. Вярвам на 100% на Микел. Прекарах много добре с него преди, той е много добър човек и много добър треньор. Той ми помогна много. Винаги стояхме заедно след тренировките и тренирахме завършващата фаза. Микел е много интелигентен и беше невероятен играч, така че ако знае нещо, може да научи както мен, така и младите футболисти“.

Арсенал пусна като свободни агенти Пиер-Емерик Обамеянг и Александър Лаказет през изминалите шест месеци. Независимо че Еди Нкетия подписа нов петгодишен договор, се очаква Жезус да поведе атаката на „топчиите“ в опит да бъде сложен край на шестгодишното отсъствие от Шампионската лига. 25-годишният бразилец спечели четири пъти Висшата лига сред осемте си трофея със Сити, след като се присъедини към тях през януари 2017. Арсенал вече се подсили през това лято с португалския полузащитник Фабио Виейра, бразилския тийнейджър Маркиньос и американския вратар Мат Търнър. Според информациите, от Лийдс са отхвърлили оферта за Рафиня, но се очаква „артилеристите“ да отправят ново предложение за бразилския национал.

Междувременно, Манчестър Сити подписа с полузащитника на Лийдс Калвин Филипс за 45 млн. паунда, потвърдиха от пресслужбата на шампионите на Висшата лига. „Гражданите“ се съгласиха на първоначална сума от 42 млн. паунда за английския национал, с допълнителни 3 млн. паунда под формата на потенциални бонуси. Филипс, който парафира договор за шест години с „небесносините“, заяви: „Изключително щастлив съм да се присъединя към Манчестър Сити“.

Мениджърът на Сити Пеп Гуардиола избра халфа да подсили центъра на терена след напускането на бразилеца Фернандиньо в края на миналия сезон. Шампионите постигнаха принципна договорка за привличането на Филипс през юни, а сега трансферът бе обявен официално. Английският национал, който излезе от школата на Лийдс, преминава на „Етихад“ след 235 мача за родния си клуб в последните осем кампании.

Калвин Филипс.

Сити отново доказаха, че са най-добрият отбор в страната с невероятен състав и мениджър в лицето на Пеп Гуардиола, който е считан правилно за един от най-добрите в света. Да имам възможността да играя под негово ръководство и да се уча от него и треньорския му щаб, както и това, че ще бъда част от толкова фантастичен състав е перспектива, която силно ме ентусиазира. Сити са първокласен клуб с първокласен щаб и съоръжения и за мен е сбъдната мечта да се присъединя към клуба“, коментира още Филипс.

Играчът е третото ново попълнение на „гражданите“ през летния трансферен прозорец след идването на нападателя на Борусия Дортмунд Ерлинг Холанд и вратаря на Арминия Билефелд Щефан Ортега Морено. 26-годишният футболист излезе от академията на Лийдс и бе с ключова роля за спечелването на промоция обратно в Премиършип преди две години. Впоследствие той се утвърди като английски национал, участвайки активно в рейда на отбора до финалите на Евро 2020 миналата година. След бомбастичния трансфер на Холанд, Сити отново сигнализираха решителността си да бъдат отново шампиони на Англия със сделката за Филипс. /БГНЕС