Жените мотористи: Отговорни в живота и на пътя

Отговорни в живота и на пътя – около това послание се обединяват жените мотористи в България.

Карането на мотоциклет е лечение, то е ентусиазъм и свободолюбие, заявиха за БГНЕС Лилия Осойска, Мария Маринова и Ивелина Антрова, с които разговаряме за това какво предстои на 7 май, когато ще отбележат Международния ден на жените мотористи.

Лилия Осойска

Денят ще бъде отбелязан празнично в съботния ден пред Националния исторически музей в София, а за събитието на две гуми ще пристигнат дами с мотоциклети от цялата страна. В България датата се отбелязва за пета поредна година, а традицията тръгва през 2007 година от Канада, където има дълбоки традиции в мото културата.

"Събираме се само жени, за да открием своеобразно сезона. Такъв тип събития и организации целят да покажат колко много жени карат мотори и как жените са отговорни на пътя и са по-внимателни и предпазливи от мъжката част на мото обществото. Освен това обръщаме внимание на подходящи мотори и подходяща екипировка за жени", каза Лилия Осойска, която е председател на Сдружение „Жените мотористи”.

"Тази година посланието е „Отговорни в живота и на пътя”, защото както всеки човек е отговорен за собствения си живот, така на пътя той трябва да е отговорен и за живота на околните", добави Мария Маринова, за която е изключително важна връзката между човека и машината.

И още едно вълнуващо събитие в календара на дамите, чийто коси свободно се веят от вятъра, а именно престижното и атрактивно Международно "Rally Petrolette 2022". То ще се проведе в началото на месец юни, а Лилия анонсира най-важната подробност за него:

"Ралито е организирано от дами мотористи от Германия и в него участват над 70 държави и 3 хиляди жени. Всяка една група, която се регистрира и сформира в даден град, прави маршрут в околностите му. Тази година ние решихме да представим Белоградчик, Монтана и красотите им", каза Осойска.

Ивелина припомни, че за миналогодишното издание на "Petrolette" момичетата са представили Родопите чрез обиколка от Пловдив – Триград – Кричим и Девин. "Предизвикателството тази година е да покажем прохода Петрохан", добави Ивелина, която изрази съжаление, че атмосферните и пътни условия в днешния ден не позволяват преминаване през прохода, но с лек завой през Искърското дефиле крайната дестинация ще бъде достигната.

Мото общността очаква отговор от правителството за подобряване на безопасността на пътя

Още от септември месец миналата година мото общността в София поде инициатива за промени, касаещи безопасността и здравето на мотористите, каза още председателят на Сдружение „Жените мотористи”.

Става въпрос за поставянето на допълнителен ред на мантинелите по завоите, тъй като това е една от причината за много от смъртните случаи с мотористи. Друго предложение е да се криминализира обратния завой на двойна непресечена линия, който така или иначе е забранен.

Имаше предложение мотористите да могат да използват бус лентите. Беше направено предложение за булевард „Сливница”, за да се види дали е по-безопасно за мотористите и дали ще се справи трафикът с тази промяна. Това предложение беше добре подплатено и внесено в Министерски съвет сега, този месец. Така че чакаме обратна връзка от правителството в рамките на един месец за това с какво би съдействало, за да се подобри безопасността на пътя. Дори тези неща да не се случат веднага, е нужно да се обръща повече внимание, тъй като миналата година има доста загинали хора, каза още Лилия Осойска.

За вечния конфликт – шофьор на кола срещу моторист

"Много често ни критикуват, че мотористите сме хаймани, че вдигаме шум и караме зле в трафика. Повечето от нас, освен че са мотористи, са и шофьори на коли, предимството на моториста в трафика е, че бързо се изтегля, не заема място, по-маневрен е, но в същото време и по-уязвим. От друга страна тези, които са в колите трябва да внимават за минаващите покрай тях, не говоря да караш в името на това да пазиш мотористите – не, говоря за взаимно уважение, да не си гледаш в телефона и да се съобразяваш, че има други хора около теб", заяви Лилия.

Ивелина от своя страна добави, че мотористите не минават между колите на червен светофар, просто защото им е приятно да дразнят тези, които са заклещени в трафика. Антрова обясни за негативните последици, които могат да последват при топло или горещо време, съчетани с екипировката на моториста и топлината, излъчвана от двигателя на мотора, съчетана с тази от асфалта на пътя и автомобилите.

Абсолютно реално е в трафика на моторист да му прилошее, подчерта Ивелина и призова шофьорите на автомобили – когато видите моторист, не му се дразнете.

Според Осойска при повече мотористи трафикът в София ще стане доста по-облекчен.

Обществено отговорни

За трета поредна година сдружение „Жените мотористи” продължава кампанията „Съхрани българското на две колела – предай нататък”.

Това е кампанията, която най-много обичаме и с която популяризираме по-малко известени туристически обекти и имат нужда от стимул за развитие, обясни Мария Маринова и припомни, че вече са представили културно-историческото наследство на Калофер и патриотичната общност там.

Ще популяризираме обекти в Рила, Родопи, каза още Маринова преди жените да потеглят с моторите си към Белоградчик.

Жените мотористи продължат активно и кампанията си с борбата с домашното насилие и дискриминацията над жени. Борбата с рака на гърдата е друг основен елемент в социалната дейност на представителките на сдружението.

Всяка от нас има професия, има семейство, стремежи, но когато сме заедно ние сме общност и осмисляме ежедневието чрез благородни каузи, за които се борим вече няколко години, каза още Мария Маринова, която е добре разпознаваема със своята „дяволска” триколка Honda.

В заключение дамите на две гуми се обърнаха и към момичетата, които искат да усетят свободата и вятъра в косите си: Всяка една жена заслужава да кара мотор, защото това преживяване е несравнимо – както и раждането на едно дете, каза Лилия, която се обърна и към останалите участници в движението с простичкото: "Бъдете отговорни".

Призовавам всеки, който е със свободолюбив дух, обича приключенията, пътешествията и срещите с готини хора – да се присъедини към непрестанно разрастващата се мото общност, каза още Лилия, а Мария не забрави да спомене добрата екипировка, изправност на машините и задължителното за всеки моторист – добро настроение. /БГНЕС