Жълт код за опасно време до края на седмицата в Обединеното кралство

Метеорологичната служба издаде четиридневно предупреждение за екстремни горещини, което означава, че здравето на уязвимите хора може да бъде засегнато, а пътуванията - опасни.

Предупреждението важи за Южна и Централна Англия и части от Уелс от полунощ в четвъртък до неделя.

Температурите в някои райони ще достигнат до 35C (95F), а Thames Water стана поредната фирма за водоснабдяване, която обяви планове за забрана на използването на маркучи.

Предупреждението в жълт цвят е най-дългото, което метеорологичната служба е издавала, откакто въведе системата за предупреждения за опасно време през 2021 г., и е по-ниско от първото в историята червено предупреждение през юли, когато температурите за първи път надхвърлиха 40С.

Но от Лондонския Метрополитен заявиха, че макар температурите тази седмица да останат под рекордните стойности от миналия месец, тази гореща вълна може да продължи по-дълго.

От днес до неделя в централна и южна Англия ще бъде в сила трето ниво на предупреждение за горещини, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). Това "изисква социалните и здравните служби да насочат конкретни действия към високорисковите групи"

Индексът на пожарната опасност на метеорологичната служба е "много висок" за по-голямата част от Англия и Уелс и ще достигне "изключителен" за части от Англия до края на седмицата.

Въпреки че предупрежденията остават по-ниски от тези, издадени по време на рекордните температури през миналия месец, д-р Агостинхо Соуса от UKHSA подчертава, че е важно уязвимите хора, като възрастните хора, които живеят сами, или всички с основни здравословни проблеми, да бъдат "подготвени за справяне с горещото време".

"Най-важният съвет е да се уверят, че са хидратирани, да се разхлаждат и да предприемат мерки, за да предотвратят прегряването на домовете си", добави той. Хората с увреждания могат да бъдат особено засегнати от горещините и да страдат от умора, трудности при регулирането на телесната си температура или проблеми при преместването на по-хладни места в дома.

"Семейството, приятелите и съседите трябва да проверят дали хората с увреждания и възрастните хора имат необходимата подкрепа. Ние правим това в студено време, но горещината може да бъде също толкова опасна", каза Фазилет Хади от организацията "Права на хората с увреждания в Обединеното кралство"./БГНЕС, Би Би Си

Лондон / Великобритания