Земетресението в Турция и Сирия: Близо 1500 жертви; срутени сгради, сред които джамия от XIII в. и 2200-годишен замък

Най-мощното земетресение от близо век насам разтърси Турция и Сирия рано в нощта на неделя срещу понеделник, убивайки над 1400 души в съня им, изравнявайки със земята сгради и предизвиквайки трусове, усетени чак в Гренландия.

Нощният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер, последван часове по-късно от малко по-слаб, унищожи цели квартали на големи турски градове в регион, пълен с милиони хора, избягали от гражданската война в Сирия и други конфликти.

Ръководителят на сирийския Национален център по земетресенията Раед Ахмед го нарече "най-силното земетресение, регистрирано в историята на центъра".

Броят на жертвите на силното земетресение в Югоизточна Турция нарасна до 1498 души, съобщи Юнус Сезер, ръководител на Службата за извънредни ситуации, по турската телевизия.

"Броят на загиналите е 1498 души. Засегнати са 8533 наши граждани", каза той.

По-рано Сезер съобщи за 1121 загинали и 2824 разрушени сгради. Той допълни, че след първото земетресение с магнитуд 7,7, регистрирано снощи, в региона са регистрирани още 105 вторични труса.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за 912 загинали, като отбеляза, че все още не е ясно колко по-висока може да е тази цифра.

Най-малко 560 души са загинали в бунтовническите и контролираните от правителството части на Сирия, съобщават държавните медии и медицински източници. Други 912 души са загинали в Турция, според президента Реджеп Тайип Ердоган, чието справяне с едно от най-големите бедствия за двете десетилетия на власт може да се окаже от значение за шансовете му за преизбиране на изборите през май.

Първото земетресение беше последвано от повече от 50 вторични труса, включително трус с магнитуд 7,5, който разтърси региона в разгара на издирвателните и спасителните работи днес следобед. Часове по-късно земетресение с магнитуд 7,5 по Рихтер също разтърси югоизточна Турция, съобщи Геоложката служба на САЩ. Плиткият трус е бил усетен в 13:24 ч. (10:24 по Гринуич) на 4 километра южно-югоизточно от град Екинозу.

Шокираните оцелели в Турция излязоха по пижами на заснежените улици, наблюдавайки как спасителите ровят с ръце из отломките на повредените домове.

"Седем членове на моето семейство са под отломките", каза пред АФП Мухитин Оракчъ, оцелял в турския предимно кюрдски град Диарбекир. "Сестра ми и трите ѝ деца са там. А също и съпругът ѝ, свекър ѝ и свекърва ѝ."

Спасителната акция е затруднена от зимна виелица, която покрива основните пътища с лед и сняг. Длъжностни лица съобщиха, че земетресението е направило неработещи трите големи летища в района, което допълнително е усложнило доставките на жизненоважна помощ.

Ердоган изрази своите съболезнования и призова за национално единство, като заяви: "Надяваме се, че ще преминем през това бедствие заедно възможно най-скоро и с най-малки щети."

Срутени домове в Сирия

Първият трус е станал в 04:17 ч. (01:17 по Гринуич) на дълбочина около 17,9 км близо до турския град Газиантеп, в който живеят около 2 милиона души, съобщи Геоложката служба на САЩ. Датският геоложки институт заяви, че трусовете са били усетени чак в Гренландия.

Осама Абдел Хамид, преживял земетресението в Сирия, каза, че семейството му е спяло, когато са започнали трусовете.

"Събудих жена си и децата си и побягнахме към вратата", каза той. "Отворихме я и изведнъж цялата сграда се срути."

Говорител на сирийската гражданска защита заяви, че екипи се опитват да спасят затрупаните хора.

"Много сгради в различни градове и села в Северозападна Сирия се срутиха... Дори сега много семейства са под развалините", каза Исмаил Алабдала.

Вашингтон, Европейският съюз и Русия незабавно изпратиха съболезнования и предложения за помощ.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да предостави "необходимата помощ" на Турция, чиито бойни дронове помагат на Киев в борбата с руското нашествие.

Хора под развалините

Кадри по турската телевизия показаха спасители, които копаят в отломки в градските центрове и жилищните квартали на почти всички големи градове по границата със Сирия. Някои от най-тежките разрушения са в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмарас и Газиантеп, където цели квартали са в руини под натрупващия се сняг.

Губернаторът на Кахраманмарас Омер Фарук Коскун заяви, че е твърде рано да се определи броят на жертвите, тъй като са разрушени много сгради.

"В момента не е възможно да се посочи броят на загиналите и ранените, защото са разрушени толкова много сгради", каза Коскун. "Щетите са сериозни."

Известна джамия от XIII в. се срути частично в провинция Малтая, където 14-етажна сграда с 28 апартамента, в които са били настанени 92 души, също се срути. В други градове публикации в социалните мрежи показват 2200-годишен замък на върха на хълм, построен от римските войски в Газиантеп, който лежи в руини, а стените му са частично превърнати в отломки.

"Чуваме гласове тук - и там също", беше чут един спасител да казва по телевизия NTV пред срината сграда в град Диарбекир. "Под развалините може да има 200 души."

Прекъсвания на електрозахранването

Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско съоръжение.

Кореспонденти на АФП в Северна Сирия разказват, че ужасени жители са избягали от домовете си, след като земята се е разтресла.

Още преди трагедията сградите в Алепо, предвоенния търговски център на Сирия, често се срутваха поради разрушената инфраструктура, която страдаше от липсата на надзор по време на войната.

Наджи Горур, експерт по земетресенията в Турската академия на науките, призова местните власти незабавно да проверят язовирите в региона за пукнатини, за да предотвратят потенциално катастрофални наводнения. Властите прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в целия регион като предпазна мярка, като затвориха и училищата за две седмици.

"Размерът на вторичните трусове, които могат да продължат с дни, въпреки че в повечето случаи енергията им намалява, носи риск от срутване на структури, които вече са отслабени от предишните събития", заяви Дейвид Ротери, експерт по земетресенията в Отворения университет във Великобритания. "Това прави опасни усилията за търсене и спасяване."

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 г. турският регион Дузче пострада от земетресение с магнитуд 7,4, при което загинаха над 17 000 души - включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул - мегаполис с население от 16 милиона души, пълен с разнебитени къщи.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Турция през 1939 г., когато в източната провинция Ерзинджан загинаха 33 000 души.

Изборно изпитание за Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще бъде подложен на силен натиск да контролира ефективната реакция на бедствието в навечерието на напрегнатите избори на 14 май, изрази своите съболезнования и призова за национално единство.

"Надяваме се, че ще преминем заедно през това бедствие възможно най-скоро и с най-малко щети", написа турският лидер в Туитър.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон е "дълбоко обезпокоен".

"Готови сме да предоставим всякаква необходима помощ", заяви Съливан.

Земетресението засегна неспокоен, предимно кюрдски район на Турция в близост до Сирия - страна, обхваната от повече от десетилетие на насилие, при което загинаха стотици хиляди хора, а милиони бяха разселени.

България изпрати спасителни екипи в помощ на пострадалите и за справяне с последствията от тежкото земетресение.

Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган, в което изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция, при което загинаха стотици граждани и бяха нанесени тежки материални щети, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция след силното земетресение, разтърсило страната по-рано днес.

Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Два самолета „Спартан“ от състава на 16-а авиобаза във Враждебна излетяха в 12.47 ч. и 12.52 ч. днес за летище Адана, за да транспортират екипите, с които България ще окаже помощ на Турция след разрушителното земетресение, съобщиха от МО.

Модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. По линия на Столична община за мястото на инцидента също ще замине спасителен екип. Транспортът ще се осигури от българските ВВС, а действията му ще бъдат координирани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. /БГНЕС