Земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер удари Турция и Сирия

Рано тази сутрин близо до Газиантеп в Югоизточна Турция бе регистрирано земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, съобщи Американската служба за геоложки проучвания /USGS/.

Земетресението е станало в 04:17 ч. местно време (0117 GMT) на дълбочина около 17,9 км.

По данни на AFAD, правителствената агенция за управление на бедствията в Турция, земетресението е било с магнитуд 7,4.

USGS съобщава за друг плитък трус с магнитуд 6,7, станал близо до мястото на първия около 15 минути след това.

Трусът е изравнил със земята сгради в няколко града и е причинил щети в съседна Сирия.

Земетресението е станало в 04:17 ч. местно време (01:17 ч. по Гринуич) на дълбочина около 17,9 км, съобщи американската агенция, а 15 минути по-късно е последвал вторичен трус с магнитуд 6,7.

Местните власти определят първоначалния брой на загиналите на 15 души, въпреки че има опасност той да нарасне многократно, тъй като повечето хора са били застигнати от земетресението, докато са спели по домовете си.

Телевизионни кадри показаха шокирани хора, които стояха в снега по пижами и гледаха как спасителите копаят през отломките на разрушените домове.

"Изпращам най-добрите си пожелания на всички наши граждани, които бяха засегнати от земетресението. Надяваме се, че ще преминем заедно през това бедствие възможно най-скоро и с най-малки щети", написа турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Туитър.

Земетресението изравни със земята десетки сгради в големите градове на Южна Турция, както и в съседна Сирия - страна, обхваната повече от десетилетие от насилствени конфликти, в резултат на което загинаха стотици хиляди и бяха разселени милиони хора.

Кадри, излъчени по турските телевизии и социални медии показват как спасителите копаят в отломките на изравнените със земята сгради в град Кахраманмарас и съседния Газиантеп.

Телевизия NTV съобщи, че сгради са се срутили и в градовете Адияман, Малатия и Диарбекир.

CNN Turk съобщи, че земетресението е усетено и в някои части на Централна Турция и в столицата Анкара.

Според кореспонденти на АФП трусовете са били усетени в Ливан, Сирия и Кипър.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че сграда близо до Латакия на западното крайбрежие на Сирия се е срутила.

Проправителствени сирйски медии съобщиха, че няколко сгради са се срутили частично в Хама, Централна Сирия, като гражданска защита и пожарникари работят по изваждането на оцелели от развалините.

Според CNN Turk земетресението е усетено и в някои части на Централна Турция и в столицата Анкара.

"Най-малко осем души са загинали в районите на Азаз и Ал Баб", каза за АФП източник от местна сирийска болница, като добави, че броят им вероятно ще нарасне, тъй като издирвателните и спасителните операции продължават.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Дузче е един от регионите, засегнати от земетресение с магнитуд 7,4 през 1999 г. - най-тежкото земетресение в Турция от десетилетия насам.

При това земетресение загинаха повече от 17 000 души, включително около 1000 в Истанбул.

Експертите отдавна предупреждават, че силно земетресение може да опустоши Истанбул, който е разрешил широкомащабно строителство без спазване на нужните мерки за безопасност.

През януари 2020 г. земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер удари Елазиг, при което загинаха повече от 40 души.

А през октомври същата година земетресение с магнитуд 7,0 по Рихтер разлюля Егейско море, убивайки 114 души и ранявайки повече от 1000./БГНЕС

Анкара / Турция