Земеделците остават в стачна готовност

Земеделците остават в стачна готовност и са готови да тръгнат към София, предаде репортер на БГНЕС.

Земеделските стопани са изключително изнервени, надуват се клаксони. Настроенията се подгряват от патриотични песни. Протестиращите взаимно се подканват да тръгнат към центъра на столицата, защото не са удовлетворени от нещата, които са им предложени от властта. Засега остават в стачна готовност, защото очакват ръководителите на протеста да се съберат в Долни Богоров и да се вземе окончателното решение за по-нататъшните им действия.

Днес се очаква да бъде подписан меморандум за всички искания на земеделците.

БГНЕС припомня, че премиерът Николай Денков снощи обеща, че няма да бъде позволен внос на слънчоглед в близкия период. Той обяви, че ще разговаря с украинския премиер за слънчогледа. Акад. Денков обясни, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена за внос, едва когато са уточнили количествата.

Премиерът посочи, че и в момента се водят преговори затова могат ли да се включат и други продукти. Денков е категоричен, че във връзка с качеството на селскостопанските продукти, внесени от Украйна, досега не са установени нарушения на изискванията. Ако такива бъдат установени, те ще бъдат незабавно върнати.

150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците заради Украйна, са отпуснати с постановление на МС, като днес предстои да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лв., съобщи финансовият министър Асен Василев. Поет е и ангажимент Агенция „Митници“ ежеседмично да публикува обемите от вноса и износа на четирите зърнени култури, както и средната цена на вноса и съответно на износа.

На 19 септември бяха затворени главни пътища в цялата страна. В протеста се включиха над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. /БГНЕС