Зеленски: Украйна е готова да замени Белгород за членство в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на съвместна пресконференция с датския министър-председател Мате Фредериксен, че Киев е готов да "размени Белгород за членство в НАТО", предаде ТАСС.

Днес, на 20 юли, Зеленски пристигна във военновъздушната база Скридструп в Дания, за да обсъди доставката на изтребители F-16. Владимир Зеленски публикува видеозапис от пресконференцията в своя канал в Telegram.

На въпрос на журналист за евентуални отстъпки на територии в името на членството в Северноатлантическия алианс Владимир Зеленски отговори по следния начин: "Готови сме да разменим Белгород за членството ни в НАТО".

Днес, 20 юли, украинският президент посети Дания и Нидерландия. След двете посещения министър-председателите Марк Рюте и Мате Фредериксен обявиха прехвърлянето на изтребители F-16 на Киев. Киев ще получи първите шест датски изтребителя до Нова година, докато сроковете и количеството на доставките на холандските самолети не се съобщават. Според Владимир Зеленски Нидерландия ще прехвърли 42 самолета на Киев; Марк Рюте не потвърди тези данни.

На 15 август ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен заяви, че Украйна може да се присъедини към Северноатлантическия алианс в замяна на отстъпване на някои от териториите си на Русия. Канцеларията на украинския президент отрече подобна възможност, като нарече отстъпването на територии lза постигането на мир недопустимо./БГНЕС

Киев / Украйна