Зеленски: Срамно е помощта за Израел да се разглежда отделно от тази за Киев

„Срамно е, ако помощта за Украйна бъде разделена от тази за Израел в американския Конгрес“.


Това заяви Володимир Зеленски, който определи подобен ход като „чиста политика“, съобщи УНИАН.

"Ако трябва да бъда честен, това е срам за света. И просто срам за демокрацията и за всички онези, които само говорят за демокрация", подчерта Зеленски.

Украинският президент заяви, че подобен ход може да се дължи на предстоящите избори в САЩ.

"И че това е чиста политика. Когато целият свят казва: как така Иран успя да удари Израел, ние сега трябва да помогнем на Израел по популистки начин и да забравим за това, което се случва в Украйна. Това си е чиста политика. Това означава, че на никого не му пука колко хора умират в Украйна всеки ден. Те се интересуват от това какъв е техният рейтинг. Просто забравят, че мъртвите нямат рейтинг. И че ако Украйна се провали, ще има война в други страни от НАТО. Американските войници тогава ще трябва да се защитават", каза украинският лидер.

Той смята, че не е късно Конгресът на САЩ да гласува за помощ за всички страни, чийто живот зависи от това.

Зеленски отбеляза, че е трудно да се воюва, когато броят на вражеската авиация значително надвишава украинската в съотношение 30 към 1, а на артилерията - 10 към 1.

"Ние не молим за никакви специални оръжия. Не става дума за някакви ракети с обсег на действие 2 хил. и 3 хил. км и други подобни. Няма нищо подобно. И никой не иска 500 или 300 самолета. Между другото, само на територията на Украйна Русия използва 300 самолета", каза той.

В същото време държавният глава се надява, че политиката на подкрепа за Украйна няма да се промени, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ.

"Вярвам, че САЩ няма да спрат помощта и ние ще бъдем съюзнически държави. Избор на американците е кой да бъде следващият им президент. Ако той се промени, се надявам политиката му да не се промени поне по отношение на Украйна", каза Зеленски./БГНЕС