Пропалестинските студенти в САЩ пренебрегнаха ултиматума за прекратяване на протестите

Пропалестинските протестиращи студенти от Колумбийския университет заявиха, че няма да спрат демонстрациите, докато исканията им не бъдат изпълнени. Това се случи след като получиха ултиматум да премахнат палатковия си лагер до 14 часа местно време, предаде АФП.

През изминалите дни полицията арестува около 275 души в 4 отделни кампуса в САЩ, а Белият дом призова демонстрациите да останат мирни.

На 29 април властите в Колумбийския университет в Ню Йорк направиха изявление, в което се казва, че лагерът на протестиращите трябва да бъде премахнат, и добавиха, че университетът няма да се освободи от финансови авоари, свързани с Израел - ключово искане на демонстрантите.

Протестиращите студенти обаче дадоха отпор, като обещаха да защитават лагера си на главната морава на престижното учебно заведение, въпреки заплахите за отстраняване и дисциплинарни мерки след крайния срок от 14:00 ч.

"Тези отблъскващи тактики за сплашване не означават нищо в сравнение със смъртта на над 34 000 палестинци. Няма да мръднем, докато Колумбия не изпълни исканията ни или... не бъдем преместени със сила", заяви един от протестиращите студенти.

Протестите срещу войната в Газа, в която загинаха много палестинци, са предизвикателство за университетските администратори, които се опитват да намерят баланс между правото на свобода на словото и оплакванията, че митингите прерастват в антисемитизъм и реч на омразата.

Кадри на полицаи в екипировка за борба с безредиците, извикани в различни колежи, за да разпръснат митингите, бяха гледани по целия свят, напомняйки за протестното движение, избухнало по време на войната във Виетнам.

В Калифорнийския университет в Лос Анджелис на 28 април избухнаха сблъсъци между пропалестински протестиращи и поддръжници на Израел./БГНЕС