Зеленски: Ще ви снабдяваме с евтин ток; Петков: Ще ремонтираме украинска военна техника

Радостен съм да ви приветствам в Киев – българската делегация начело с премиера Кирил Петков. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Вече 64 ден виждаме колко струват заявленията на руските управници – 64 ден поред Русия атакува нашите цивилни, военни, разрушава всичко, убива всички, унищожава сгради, инфраструктура. Ние устояваме 64 ден подред, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че нищо няма да успее да постигне. Целият свят е солидарен с Украйна, включително и България, много съм благодарен на теб и твоята държава. Обсъдихме всички ключови въпроси днес. Украйна има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, добави Зеленски.

Днес говорехме за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска техника в завод за български мощности. За нас са важни качеството и сроковете. Също взаимодействие в енергетичната сфера. Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа. Договорихме се за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна. Украйна ще предостави сътрудничество на българските плавателни съдове, които са блокирани в черноморските пристанища, добави Зеленски. Санкциите са необходими само заради това Русия да бъде принудена да търси мир. За членството на Украйна в ЕС благодаря на Петков за твърдата подкрепа. Благодаря за личната инициатива на Петков за събирането на средства в България за Украйна, каза още Зеленски.

От своя страна премиерът Кирил Петков благодари на Зеленски за лидерството, което е показал. Всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи, коментира премиерът Кирил Петков.

Ние ще улесним износа на украинска електроенергия.

Това ще ни даде добра възможност за допълнителна електроенергия. България ще е повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища. България може да е инструмент в подкрепа на Украйна в енергийната сигурност като използва Трансбалканския газопровод и може да предоставя газ през терминалите от Гърция и Турция и това ще даде и за двете държави по- ниски разходи. Вашата покана България да участва в реконструкцията на Украйна ние ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря за вашето предложение да помогнете на нашия кораб да се прибере. Разбирам, че имате организиран план нашите моряци да се върнат вкъщи, добави Петков. Вашето искане за военно-техническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност за Украйна и добра възможност за България да направи този ремонт за Украйна. Много е важно за България, Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем това е мястото, към което Украйна принадлежи – европейското семейство, каза Петков.

Премиерът обобщи разговора със Зеленски, като заяви, че Украйна е готова да изнася евтин ток към България. Те ще изпратят следващата седмица експерти в България, за да видим възможността за евтин ток за България, а те да имат още един клиент за евтин ток. Варна да стане логистичен път за тяхното жито е второто, което обсъдихме. В момента в Одеса имат над 10 млн. тона зърно и слънчоглед. Трето, използване на Трансбалканския поток. Ако използваме терминалите на втечнен газ не само за 1 или 2 млрд. куб. м, а за 20 млрд. куб. м, цената, на която и Украйна и България може да купува, ще бъде много по-изгодна, добави Петков. Бях поканен от Зеленски и България като държава ще сме от малкото страни, които ще сме поканени в програмата за възстановяване на Украйна, което значи, че с международни средства ще бъдат дистрибутирани в Украйна след войната за възстановяване на градовете. Наши строителни фирми биха могли да бъдат част от възстановяването на Украйна, каза още Петков.

За българския кораб - сега започва нелесна операция, има мини и други проблеми, но техният министър на инфраструктурата се зае лично да помогне на нашия кораб да се върне у нас, коментира Петков. Той добави, че са обсъдили още че, България подкрепя пътя на Украйна за членство в ЕС.

„Парламентът трябва да подкрепи даване на военно-техническа помощ, и след това решение аз ще дам задача на военния министър да организира цялата логистична помощ. Защото възстановявайки тяхната военна техника за тях е много по-важно, отколкото помощ, която други страни в момента могат да предоставят“, добави още Петков. /БГНЕС