Зеленски призова за диалог; Путин обвини Киев във "военни престъпления"; Байдън размаха пръст на Си Дзипин

Зеленски призова за диалог; Путин обвини Украйна в извършването на "военни престъпления"; Байдън предупреди китайския си колега да не подкрепя Русия.

БГНЕС представя обобщение от акцентите във войната Москва - Киев за изминалото денонощие:

- Без загинали при атаката на театъра в Мариупол -

Няма загинали при тежката руска атака на театъра в Мариупол, който бе приютил цивилни жители и множество деца. Въпреки надписите "Деца" на паркингите на театъра, той бе атакуван. Тежко ранен е един човек, но няма загинали. Спасителни екипи продължават да вадят хора от руините. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че 130 души са били спасени след бомбардировката в сряда, но "стотици" все още са в капана на разрушенията.

- Путин обвини Украйна във "военни престъпления" -

Руският президент Владимир Путин обвини Киев в извършването на „военни престъпления“ в разговор с френския си колега Еманюел Макрон, заявявайки, че Москва прави „всичко възможно“, за да избегне смъртта на цивилни в Украйна. Макрон изрази „крайна загриженост“ за съдбата на Мариупол, настоявайки за „премахване на обсадата и хуманитарен достъп“ до града.

- Байдън предупреди Си Дзипин -

Президентът на САЩ Джо Байдън изложи на китайския си колега Си Дзинпин "последиците" от всякаква подкрепа за Русия във войната й срещу Украйна, съобщи Белият дом. По време на първия им разговор след руската инвазия, продължил почти два часа, Си каза, че войната "не е в ничии интерес", но той не показа признаци да се поддаде на натиска на САЩ да се присъедини към западното осъждане на инвазията.

- Стачки близо до летище Лвов -

Руските сили разрушиха авиоремонтен завод близо до летище Лвов, но няма пострадали, каза кметът Андрий Садовий в приложението за съобщения Telegram. Западният град е само на 70 километра от границата с Полша, членка на НАТО.

- Жертва при атака на жилищни блокове в Киев -

Властите в столицата Киев съобщиха, че един човек е загинал, когато руска ракета удари жилищни блокове в северозападните предградия. Те казаха, че са ударени и училище и детска площадка.

- Един мъртъв, един в капан в Харков -

Шестетажната сграда на висше учебно заведение в Харков бе атакувана от руските сили. Починал е един човек, а друг е в капана на руините, съобщиха местните власти.

- "Тежка" ситуация на изток -

ООН предупреди, че хуманитарните нужди стават все по-неотложни в Източна Украйна, с потенциално фатална липса на храна, вода и лекарства в обсадените градове като Мариупол и Суми.

- Русия твърди, че има напредък в преговорите -

Главният преговарящ на Русия по време на преговорите с Украйна Владимир Медински казва, че Москва и Киев са доближили позициите си „доколкото е възможно“ по предложението Украйна да стане неутрална държава. Обсъжда се неутралитет от типа на Швеция или Австрия. Украйна, обаче, вече отхвърли предложението с мотива че иска нейната сигурност да бъде гарантирана от международни сили.

- Лидерите на Г-7 ще се срещнат -

Германският канцлер Олаф Шолц, като настоящ президент на Г-7, покани на среща лидерите на най-големите индустриализирани страни в света като част от срещите на върха на ЕС и НАТО следващата седмица.

- Обединеното кралство блокира руския RT канал -

Британският медиен регулатор отне лиценза на руския държавен телевизионен канал RT.

- "Обширни" икономически последици -

Международният валутен фонд, Световната банка и други водещи световни кредитори предупреждават за „обширни“ икономически последици от войната в Украйна и изразяват „ужас“ от „опустошителната човешка катастрофа“.

- МАЕ настоя за намаляване на глобалното потребление на петрол -

Международната агенция по енергетика призовава правителствата спешно да приложат мерки за намаляване на световното потребление на петрол в рамките на месеци след опасенията за доставките, произтичащи от руската инвазия в Украйна.

- Изгонени руски дипломати -

Трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва обявиха експулсирането на общо 10 руски дипломати заради нахлуването на Москва в Украйна.

- 3,25 милиона са вече бежанците от Украйна -

Повече от 3,25 милиона бежанци са избягали от Украйна след руската инвазия. Данните са на ООН. Повече от два милиона души са преминали границата с Полша. /БГНЕС