Зеленски поднови призива си за забранена за полети зона

Президентът на Украйна Владимир Зеленски отправи поредния си пламенен призив към САЩ и техните съюзници да създадат зона, забранена за полети, за да защитят страната му от руските въздушни нападения.

"Имам една мечта - тези думи са известни на всеки от вас. Днес мога да кажа: Имам нужда, имам нужда да защитя нашето небе. Имам нужда от вашето решение, от вашата помощ", помоли той във виртуална реч пред Конгреса на САЩ.

"Много ли е да се иска, да се създаде забранена за полети зона над Украйна, за да се спасят хората? Прекалено много ли искам?", попита Зеленски, за да не може "Русия да тероризира нашите свободни градове".

Като алтернатива предложи на Украйна да бъдат доставени зенитно-ракетни системи С-300, други системи за противовъздушна отбрана и военни самолети.

"Знаете колко много зависи от възможността да се използват самолети на бойното поле, мощната авиация трябва да защитава нашите хора, нашата свобода, нашата земя", заяви Зеленски. "Самолетите, които ще помогнат на Украйна и Европа, вие знаете, че са там, и ги притежавате, но те са на земята, а не в украинското небе", каза той.

В обръщението си украинският президент сравни ужаса от руското нападение срещу страната му с Пърл Харбър и атентатите от 11 септември.

"Това е терор, какъвто Европа не е виждала, не е виждала от 80 години", заяви Зеленски.

"Спомнете си Пърл Харбър, ужасното утро на 7 декември 1941 г., когато небето ви беше почерняло от самолетите, които ви атакуваха", каза той, припомняйки въздушната атака, която вкара САЩ във Втората световна война.

"Спомнете си 11 септември - един ужасен ден през 2001 г., когато злото се опита да превърне вашите градове, независими територии, в бойни полета", каза той. "Нашата страна преживява същото всеки ден."

Зеленски се обърна и към президента Джо Байдън, заявявайки, че да си лидер на свободния свят означава да си и "лидер на мира".

В мрачното си обръщение към Конгреса на САЩ, в което апелира за повече военна помощ за отблъскване на руското нашествие, украинският президент заяви, че тази война не е само за неговата страна, но и за "ценностите на Европа и света".

"Обръщам се към президента Байдън. Вие сте лидер на нацията, на вашата велика държава. Пожелавам ви да бъдете лидер на света. Да бъдеш лидер на света означава да бъдеш лидер на мира", каза Зеленски, преминавайки на английски език за последния пасаж от речта си.

Обръщението бе направено на фона на мрачна музика, а краткото видео показа разрушени сгради и ранени цивилни, включително деца. В последния кадър се виждаха думите "затворете небето" в призив за забранена за полети зона. /БГНЕС

Киев / Украйна