Зеленски обяви стратегическите цели на Украйна

В гръмко обръщение към парламента в Деня на конституцията на Украйна президентът Володимир Зеленски представи приоритетите на страната занапред и заклейми руските лидери като "разбойници", като същевременно отхвърли всички предложения за мир, които могат да доведат до това войната да бъде „замразена“, съобщи „Киев Индипендънт“.


Украинският президент отбеляза, че след възстановяването на независимостта си Украйна се е сблъсквала с корупцията и несправедливостта, но сега прави крачки към развитие и напредък.

"Нуждаем се от доктрина за нашата държава, която да отговори на всички основни въпроси за Украйна и нашето бъдеще - за нас самите, за нашите съседи и за всички по света. Нуждаем се от нова система, нови правила, нови възможности", категоричен бе той.

В пламенното си обръщение в Киев, Зеленски призова да не се позволява на политическите и военните ръководители на Русия да избягват правосъдието, дори ако са защитени от официалните си държавни функции.

"Това не са държавни ръководители...", каза той, "а разбойници, които със сила са превзели държавните институции на Русия и впоследствие с нарастваща дързост са започнали да всяват ужас в световен мащаб".

Към Зеленски на пресконференцията се присъединиха полският президент Анджей Дуда и литовският президент Гитанас Науседа, които бяха на изненадващо посещение в Киев. Дуда заяви, че Полша и Литва ще направят всичко възможно, за да гарантират, че Украйна ще стане член на НАТО възможно най-скоро.


"Ще направим всичко възможно това да се случи възможно най-скоро", заяви Дуда, като допълни: "Опитваме се да гарантираме, че решенията, взети на срещата на върха (на НАТО), ясно ще посочат перспективата за членство, водим разговори по този въпрос с нашите съюзници“.


Украинският лидер от своя страна категорично отхвърли идеята "замразен конфликт" като решение на продължаващата война. Той заяви недвусмислено, че "Украйна няма да приеме какъвто и да е модел на замразен конфликт".

Зеленски разработи 10-степенна мирна "формула", включваща възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските сили и възстановяване на националните граници.

Предизвикателната реч беше прекъсната от аплодисменти от страна на депутатите, които подчертаха твърдението му, че Украйна се приближава към победата и че лидерите на Русия трябва да бъдат държани отговорни за своята войнственост.

"Бих искал да предложа основните опорни точки за национална дискусия: философията на нашата победа, глобалния характер на украинската сигурност, политиката на героите, политиката на справедливостта и трансформацията за 10 години", добави президентът.

Зеленски заяви, че победата на Украйна означава възстановяване на суверенитета в законните ѝ граници и възможност за присъединяване към НАТО и ЕС. Той коментира, че поражението на Русия ще създаде по-безопасен регион в Черно море, Източна Европа, Кавказ и другаде.

Според държавния глава пред Украйна стои задачата за икономическо и индустриално възстановяване и развитие. Страната се стреми към ориентир от 1 трилион долара брутен вътрешен продукт.

По думите на Зеленски Украйна има потенциал да се превърне в гарант на енергийната сигурност на Европа, като развива ядрена и възобновяема енергия. Той също така напомни за необходимостта от силна вътрешна отбранителна индустрия в условията на руска агресия.

Президентът засегна темата за правните реформи, като заяви, че никой не трябва да може да се нарича олигарх и всички трябва да бъдат равни пред закона.

Той говори и за значението на гражданското общество в борбата с корупцията и престъпността, като назова името на Катерина Хандзюк, антикорупционна активистка, която беше убита през 2018 г./БГНЕС