Зеленски: Ключови мерки за справяне с корупцията в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването ѝ.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Избран с балотаж през 2019 г. с обещания да промени начина на управление на бившата съветска държава, Зеленски заяви, че правителството му е приело оставката на заместник-министър след разследване на твърдения, че е приел подкуп.

Той не посочи самоличността на служителя, но в новините се посочва, че действащият заместник-министър на регионалното развитие Василий Лозински е бил задържан по обвинения в приемане на подкуп.

Подновяването на вниманието към корупцията засегна и министъра на отбраната Олексий Резников, след като вестник съобщи, че се твърди, че военните са се снабдявали с храни на силно завишени цени.

Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване./БГНЕС