Зеленски към ЕС: Докажете, че сте с нас

Украинският президент Володимир Зеленски призова във видеообръщение към Европейския парламент ЕС да "докаже", че е с Украйна в противопоставянето на руската инвазия.

"Без вас Украйна ще остане сама. Ние сме доказали силата си. Доказахме, че сме същите като вас. Така че докажете, че сте с нас. Докажете, че няма да ни оставите да си отидем", каза Зеленски.

Украинският президент приветства единната подкрепа на ЕС за Украйна, но отбеляза, че не е знаел, че Украйна трябва да плати "толкова висока цена за това", цитира Анадолската агенция.

По думите му страната му плаща "цената на свободата", след като руският президент Владимир Путин започна война срещу Украйна в четвъртък.

Той цитира двете ракетни нападения срещу град Харков днес сутринта и заяви, че само вчера 16 деца са били убити от руските атаки.

"Никой няма да ни пречупи. Ние сме силни, ние сме украинци", заяви Зеленски, но подчерта: "Искаме да видим децата си живи".

"ЕС ще бъде много по-силен с Украйна", увери Зеленски.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, заяви, че законодателите от ЕС "няма да отвръщат поглед" от извършените военни престъпления и ще подкрепят разследването от Международния наказателен съд. Тя се зарече да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко, ако са извършили военни престъпления. Мецола също така приветства кандидатурата на Украйна за членство в ЕС и обеща подкрепа за присъединяването на страната към ЕС.

По-късно през деня законодателите на ЕС ще приемат резолюция, осъждаща руската агресия срещу Украйна.

В неделя президентът Зеленски официално подписа молбата на Украйна за присъединяване към ЕС. В отворено писмо Литва, Латвия, Естония, Чехия, България, Словакия, Словения и Румъния изразиха подкрепа за бързата кандидатура на Украйна.

По данни на ООН досега в Украйна са убити най-малко 136 цивилни граждани, включително 13 деца, а 400 други, включително 26 деца, са ранени. Около 660 000 души са избягали от Украйна в съседни държави, съобщи Агенцията на ООН за бежанците. /БГНЕС