Зеленски и Сежурн обсъдиха отбранителните нужди на Украйна

Във вечерното си обръщение на 13 януари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил отбранителните нужди на страната си по време на срещата си с новоназначения френски външен министър Стефан Сежурн, съобщи „Киев Индипендънт“.


Президентът заяви, че са обсъдили съвместното производство на безпилотни самолети и артилерия и по-нататъшното укрепване на системите за противоракетна отбрана.

Сежурн, назначен за френски външен министър на 11 януари, направи встъпителното си пътуване в чужбина, когато пристигна в Киев два дни по-късно.

"Много символично е, че първото посещение на министъра е в Украйна и то точно в момент, когато Русия се опитва по различни начини да увеличи атаките срещу Украйна и да заобиколи нашите системи за противоракетна отбрана", каза Зеленски.

Украинският държавен глава и първият дипломат на Франция са обсъдили и напредъка на Украйна по предложената от нея "Формула на мира".

По-късно през януари Франция ще бъде домакин на конференция на "артилерийската коалиция" в Париж за укрепване на украинската армия.

Според доклад на френския парламент, публикуван през ноември 2023 г., Франция е предоставила на Украйна военна помощ на стойност 3,2 млрд. евро./БГНЕС