Украйна е осуетила руски заговор за убийството на Зеленски

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви ареста на двама служители от службата за сигурност.

Служителите са заподозрени в подготовката на убийството на президента Володимир Зеленски и други висши служители в страната по заповед от Москва, предаде АФП.

СБУ "разбива мрежа от агенти" на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), които са "подготвяли убийството на украинския президент", се казва в изявлението на източника.

На прицел са били и други "високопоставени представители" на военната и политическата сфера, като например ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов, посочват украинските служби.

Арестуваните заподозрени са двама полковници от украинската държавна служба, отговарящи за сигурността на държавните служители.

Мрежата е била контролирана от ФСБ и се твърди, че двамата служители са предавали поверителна информация на Русия.

По-специално, според украинските власти те са искали да вербуват войници, близки до службата за сигурност на президента Зеленски, за да го вземат за заложник и да го убият.

Един от членовете на тази предполагаема мрежа се е сдобил с дронове и експлозиви, според СБУ.

Украйна неколкократно е осъждала опити за убийство на своя президент, други високопоставени служители или техни роднини.

През април в Полша беше арестуван мъж, заподозрян, че е помагал на руското разузнаване да подготви атентат срещу Володимир Зеленски, според полската и украинската прокуратура.

Русия многократно е обвинявана в отравяне на опоненти на Кремъл, както в страната, така и в чужбина, но винаги е отричала тези твърдения. /БГНЕС