Зеленият чай: десетки ползи в едно пакетче

Зеленият чай помага за предотвратяване развитието на голям брой заболявания, включително инсулт и някои видове рак, каза японският изследовател Ейчи Фукусима, доктор на селскостопанските науки, пред Nihon Keizai.

Според специалиста, през последните години броят на епидемиологичните проучвания, посветени на този продукт, се е увеличил значително.

„Мета-анализ за 2021 г., комбиниращ и анализиращ резултатите от няколко проучвания, потвърди, че консумацията на зелен чай е свързана с намален риск от развитие на много широк спектър от заболявания, включително някои видове рак, като рак на ендометриума, белия дроб и яйчниците, както и сърдечно-съдови заболявания и инсулт ", каза Фукусима.

Според него това се дължи на наличието на катехини, които се намират в големи количества в зеления чай. "Полифенолите в зеления чай се наричат ​​чаени катехини. Те имат силно антиоксидантно действие", обясни специалистът.

Фукусима съобщи също, че чаените катехини увеличават активността на ензимите, участващи в разграждането и използването на мазнините, което улеснява тялото да използва мазнините за енергия. Според различни теории съдържащите се в зеления чай катехини и теанин намаляват вероятността от заразяване с грипни вируси./БГНЕС