Здравният министър на Тунис подаде оставка заради смъртта на 11 новородени

Министърът на здравеопазването на Тунис Абдеррауф Шариф подаде оставка след смъртта на 11 новородени в болница в столицата на страната. Това стана само 4 месеца след като беше назначен на поста.

Бебетата са починали от септичен шок между 7-8 март, съобщи министерството. Министър-председателят на Тунис обяви, че е започнало разследване на държавната болница, както на медицинските й практики и хигиената в нея.

Тунизийската педиатрична асоциация написа в изявление във Фейсбук, че е много вероятно бебетата да са станали жертва на инфекция, предизвикана от продукт за интравенозно хранене. Асоциацията призовава властите да „хвърлят светлина“ върху ситуацията и припомня лошите условия, при които работят неонатолозите и педиатрите.

В изявление на Министерството на здравеопазването се казва, че са взети превантивни мерки, за да бъде избегната смъртта на други бебета. Всички новородени в родилното отделение са били прегледани.

Появиха се призиви министърът на здравеопазването да подаде оставка заради смъртта на бебетата.

Здравната система на Тунис, някога повод за гордост за страната, беше засегната от управленски и финансови проблеми, които занижиха стандартите и предизвикаха недостиг на лекарства, пише АФП.

/БГНЕС