Гърция ще подкрепи Турция за мигрантите, Ердоган ще оцени това

Поражението за Запада, безпокойство за бъдещето в един труден регион, в който има държави, които вече разполагат или се стремят да се сдобият с ядрено оръжие, въпроси относно ролята, към която Турция може да се стреми, и опасенията за увеличения приток на бежанци към Гърция са само някои от многото части на драматичния пъзел, разгърнал се след пълното и неочаквано бързо завръщане на талибаните на власт в Афганистан, което променя геополитическия пейзаж.

Объркани, САЩ и Европа наблюдават пълния срив на предишния режим и бягството на президента в Таджикистан, докато проявяват загриженост за отношенията на Кабул при талибаните с Москва и Пекин.

Много въпроси остават без отговор. Сред тях са дали талибаните ще търсят международна легитимност и приемане от Запада, дали завръщането им на власт сигнализира също за укрепването на „Ал Кайда“, дали ще има масово изселване на бежанци, сред които е почти сигурно, че ще има терористи елементи и, разбира се, дали и до каква степен ще се формира нов баланс на силите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток.

Според Организацията на обединените нации, „Ал Кайда“ присъства в най-малко 15 афганистански провинции и въпреки първоначалното споразумение на талибаните със Съединените щати да не позволяват обучението и операциите на „терористи, включително Ал Кайда, които биха застрашили сигурността на САЩ и техните съюзници “, изобщо не е сигурно, че те ще искат или ще могат да го запазят.

Що се отнася до Гърция, Атина трябва да играе водеща роля в контекста на реакцията на Брюксел, в момент, в който ЕС изглежда доста изненадан и неподготвен.

Гърция има също така всички основания да насърчава предлагането на съществена, макар и целенасочена подкрепа на съседна Турция за незабавен и ефективен отговор на евентуална бежанска вълна, част от която неизбежно ще премине на гръцка територия.

Позитивната позиция на Атина по този важен въпрос, който ще бъде от съществено значение за турския президент Реджеп Тайип Ердоган в близко бъдеще, може да повлияе само положително на двустранните отношения.

Сигурно е, че приемащите държави като Гърция ще бъдат засегнати от очакваната увеличена миграционна вълна, докато укрепването на екстремисткия ислям в по-широкия регион изисква от наша страна навременно планиране на политическо, дипломатическо и оперативно ниво. /БГНЕС

------------

Том Елис, „Катимерини“.