Заваляха оставки заради скандала с апартаментите

Скандалът с апартаментите на политиците от ГЕРБ доведе в събота и до първите оставки – една министерска и една зам.-министерска. С поста си се разделя министърът на правосъдието Цецка Цачева, а решението за това е след среща премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Сградата на улица "Латинка", известна още като "Къщата на буквите". В нея имоти са придобили Цветан Цветанов Ваня Колева.

Цачева: Оставката ми е личен акт, натиск не е имало

Решението да напусне кабинета Цецка Цачева аргументира с желанието да не изпълнява функциите на правосъден министър докато тече проверката срещу нея. Заедно с оставката си тя е подала и молба за ползване на полагащия ѝ се годишен отпуск, докато напускането на поста не бъде окончателно одобрено от Народното събрание.

Оставката на Цачева идва дни след скандала с имотната сделка за жилището ѝ в столичния квартал “Изток”, което според публикации е придобито на цена в пъти по-ниска от пазарните. Става дума за сграда на „Артекс” на ул. „Юрий Гагарин”. В едно от интервютата по темата, Цачева каза, че минавайки в района, видяла изкоп и се свързала с фирмата. Апартаментът от почти 200 квадрата Цачева купува заедно със сестра си.

С поста си се разделя и заместник-спортният министър Ваня Колева

Нейната оставка е поискал днес министър-председателят Бойко Борисов. Колева е кумица на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, с когото са съседи в луксозна сграда в столичния квартал „Изток” на същата строителна фирма. За Колева Цветанов обяви, че заедно с нейния съпруг имат бизнес от около 30 години, благодарение на който биха могли да си позволят подобрен имот.

Апартаментът на Ваня Колева на ул. „Латинка” има площ около 230 квадратни метра и струва общо 665 000 лева, а сделката се финансира с банков кредит. Така сметките показват, че общата цена за квадрат възлиза на около 1300 евро, но брокери посочват, че цените в района са двойни.

Сграда ВСЕЛЕНА е разположена на ул. „Юрий Гагарин“ 18-20, зад бившето кино „Изток“

Политическите реакции по казуса

Оставките заради имотните скандали все още не е коментирал вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който е едно от основните действащи лица в тях. Цветанов е в САЩ, където в следващите дни ще участва като специален гост в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по обществени въпроси.

Според изнесените данни той също е закупил апартамент в квартал „Изток” през 2018 г. За да придобие новото си жилище, Цветанов е прехвърлил на строителната фирма два от своите стари апартаменти и е доплатил по банков път сумата от 100 хил. лв., за която е изтеглил кредит. Казусът се усложнява от факта, че двата прехвърлени апартамента са били собственост на фирма „Артекс” само няколко часа, защото още в същия ден те са продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Илияна Йотова: Какви аргументи ще защити ГЕРБ и Борисов сега

„Оставката винаги е индивидуален акт. Надявам се, че г-жа Цачева разбира какво прави”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова новината за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева.

„Премиерът е на ход”, посочи Илияна Йотова. Според нея дали ще има други оставки, времето ще покаже. „Но, вече не е въпросът какви аргументите ще изложи г-жа Цачева. Въпросът е в аргументите, които ще защити ПП ГЕРБ, мнозинството и министър-председателят”, заяви Йотова.

Каракачанов: Не мога да кажа дали ще има още оставки

Не мога да ви кажа дали ще има още оставки, коментира пред журналисти вицепремиерът Красимир Каракачанов. Според него напускането на Цецка Цачева няма да внесе нестабилност в кабинета, както и няма да се отрази на мнозинството в парламента. „Всеки министър преценява в каква ситуация, по лични или по политически причини, да подаде оставка, смята той.

Сидеров: Очаквам още размествания

Според председателя на групата на патриотите в парламента Волен Сидеров имотният скандал може да доведе до още политически размествания. „Сигурен съм, че Цветанов също ще има разговор с премиера“, заяви той.

На въпроса дали евентуалното оттегляне на Цветанов би застрашило добрия резултат на ГЕРБ на предстоящите избори, Сидеров отговори: „ГЕРБ има достатъчно изградена мрежа за изборите, която работи. Малко се митологизира личността и значението на Цветан Цветанов, като едва ли не машината за избори, без която партията ще рухне. ГЕРБ ще направят изборите и дори той да не е председател на предизборния щаб“.

Отговорът на „АРТЕКС-ИНЖЕНЕРИНГ” дойде от Фейсбук

От „Артекс” разпространиха във Фейсбук страницата си становище на юристи, правна кантора „Пенков, Марков и партньори”, подписано от адв. Милена Гайдарска.

„С Нотариален акт за замяна на недвижими имоти от 12.06.2018 г. дружеството е прехвърлило на г-н Цветан Цветанов и съпругата му собствеността върху апартамент в новопостроената жилищна сграда, находяща се на ул. „Латинка“ № 8, с площ от 239.90 кв.м., гараж и съответните идеални части от правото на строеж. В замяна г-н Цветан Цветанов и съпругата му са прехвърлили на АРТЕКС собствеността върху два апартамента на ул. „Елемаг“ № 22, с обща площ 192.76 кв.м., заедно с два подземни гаража и идеални части от собствеността върху земята. За изравняване на стойностите на заменяемите обекти г-н Цветанов e заплатил сумата от 100 000 лева.

Обектите на замяна са в един и същи квартал на еднакво престижни улици. Апартаментът на ул. „Латинка“ е новопостроен, докато получените в замяна два по-малки апартамента са с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена. Горните ценообразуващи фактори (локация на обектите, степен на завършеност и подобрения) обосновават равностойността на обектите, предмет на замяна, поради което предвиденото изравнително плащане отчита единствено разликата в квадратурата на заменените обекти (около 40 кв.м. – по около 1280 Евро на кв.м., което с оглед предмета и спецификата на сделката се явява доплащане на пазарно ниво).

Некоректно се явява твърдението, че г-н Цветанов е придобил луксозния апартамент по цена 342 852 лева. Това е данъчната оценка на апартамента, която е посочена в акта като част от задължителното съдържание на всеки нотариален акт. Всъщност г-н Цветанов е придобил апартамент в замяна на други два по-малки апартамента (завършени и добре обзаведени) и доплащане.

Сделката е законна и стандартна, извършена в рамките на основния предмет на дейност на дружеството, реализирана в изискуемата от закона форма и при спазване на всички законови изисквания.

След преглед и анализ на различните публикации и изказвания по казуса АРТЕКС ще подготви и предприеме съдебни действия (в това число искове за вреди) срещу всички лица и организации, които с клеветнически и набеждаващи твърдения уронват безупречната търговска репутация на дружеството”. /БГНЕС