Засилена дипломатическа активност около войната в Украйна

Вчера украинският президент Володимир Зеленски проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън и с лидерите на Турция и Франция, което представлява засилване на дипломатическата активност около войната, започната от Русия, която продължава вече десети месец, предаде Ройтерс.

"Непрекъснато работим с партньорите", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение, като добави, че очаква следващата седмица някои "важни резултати" от поредица международни събития, които ще се фокусират върху ситуацията в Украйна.

Макар Зеленски да е провел множество разговори с Байдън, френския президент Еманюел Макрон и турския президент Тайип Ердоган след нахлуването на руските сили в края на февруари, натрупването на дискусии само в рамките на един ден не е обичайно събитие.

Зеленски заяви, че е благодарил на Байдън за "безпрецедентната отбранителна и финансова" помощ, която Съединените щати са оказали на Украйна, и е разговарял с американския президент за ефективни системи за противовъздушна отбрана, които да защитават населението.

По-рано Зеленски заяви, че е провел "много смислен" разговор с Макрон по въпросите на "отбраната, енергетиката, икономиката, дипломацията", който е продължил повече от час, и "много конкретни" разговори с Ердоган за гарантиране на износа на зърно от Украйна.

Турция, която действаше като посредник в мирните преговори в първите месеци на войната, работи заедно с ООН и по сделката за зърното, която отвори украинските пристанища за износ през юли след шестмесечна фактическа руска блокада.

От канцеларията на Ердоган съобщиха, че в неделя турският лидер е провел разговор с руския президент Владимир Путин, в който е призовал за бързо прекратяване на конфликта.

Миналата седмица Путин заяви, че почти пълната загуба на доверие от страна на Москва към Запада ще направи постигането на евентуално споразумение с Украйна много по-трудно и предупреди за продължителна война.

Макрон се застъпи за дипломация в конфликта, но смесените му послания, че Киев трябва да реши кога да преговаря с Москва и че са необходими гаранции за сигурността на Русия, изнервиха някои западни съюзници, Киев и балтийските държави.

Не се водят мирни преговори и не се вижда краят на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война, който Москва нарича "специална военна операция", а Украйна и нейните съюзници - непровокиран акт на агресия.

Москва не показва никакви признаци, че е готова да зачита суверенитета на Украйна и довоенните граници, заявявайки, че четирите региона, които твърди, че е анексирала от Украйна през септември, са част от Русия "завинаги". Правителството в Киев изключва възможността да отстъпи каквато и да е земя на Русия в замяна на мир./БГНЕС