Заравняват терена на „Алабин”, само месец след оправдателните присъди за смъртта на двете момичета

Само месец след оправдателните присъди за смъртта на двете момиче, загинали под сградата на ул. „Алабин” в София, багер заравнява терена за нов строеж, предаде репортер на БГНЕС.

На 7 май 2021 г. ВКС оправда четиримата подсъдими за срутилата се сграда на ул. "Алабин", която уби двете момичета. Инцидентът стана на 19 септември 2006 година. Подсъдими за инцидента бяха собственикът на сградата Георги Кирчев, управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов, управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо".

Четиримата бяха оправдани и на предишните две инстанции. Така 15 години след смъртта на 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова виновни за случилото се няма.

БГНЕС припомня, че 5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 година. Под руините ѝ загинаха 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

През ноември 2018 година, 12 години след рухването на сградата-убиец съдът оправда подсъдимите. Софийски градски съд се произнесе, че собственикът на сградата Георги Кирчев е невинен. Инженерът контролирал ремонта Петър Петров също няма вина, както и Николай Симеонов, който е управител на фирмата, ангажирана с ремонта. Невинен е и строителят Манчо Антонов.

Присъдата по делото на Софийски градски съд бе протестирана от прокурор Милко Момчев пред Апелативен съд-София, с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда. /БГНЕС