Заподозрени за атаката в Истанбул са арестувани в България

Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение спрямо четирима от петимата задържани на територията на България заподозрени за подмагане на атентатора от Истанбул, един е и с българско гражданство.

Това съобщи прокурор Ангел Кънев преди заседанието на Софийски градски съд, който ще разглежда мерките за неотклонение на петимата чужденци, предаде репортер на БГНЕС.

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял” на 13 ноември загинаха шестима души, а над 80 бяха ранени.

В Софийска градска прокуратура има образувано досъдебно производство. По това дело изключително активно от вторник комуникираме и обменяме информация с турската прокуратура. По делото се използва целият експертно-технически потенциал на следствието на Софийска градска прокуратура, заяви Кънев пред журналисти.

"Възложили сме в конкретен момент отделни действия на българското контраразузнаване, които са извършени по правилния, подходящ момент и начин, и е използван целият арсенал от способи, законни, за разследване по делото", заяви прокурор Кънев. Той посочи, че по делото са извършени действия на терен с участието на Специализирания отряд за борба с тероризма, които са били перфектно изпълнени.

"По делото има пет обвиняеми лица. Ще искаме по отношение на четири от тях мярка за неотклонение "задържане под стража" от Софийски градски съд", съобщи прокурор Кънев и обясни, че те са обвинени за две престъпления, едното е организирана престъпна група за каналджийство на лица и трафик на хора, а другото обвинение и за подпомагане на терористични действия.

Петият обвиняем е жена със сериозни здравословни проблеми, която търпи други принудителни административни мерки по Закона за чужденците, и по отношение на нея е определена по-лека мярка за неотклонение и няма да се иска задържане под стража.

По делото предстоят още много други действия по отношение на разследването. "Изпратили сме молби за правна помощ до няколко държави, като няма как да уточня кои точно, защото споменаването на всички останали обстоятелства ще застрашат националната сигурност както на нашата страна, така и на други държави", каза още прокурор Кънев.

Прокурор Кънев заяви, че всички задържани са чужди граждани, само един от тях е с двойно гражданство, едното от които е българско.

"Има обявено лице с международна заповед за арест от турската прокуратура, което ние също издирваме. Това е, което мога да кажа", съобщи представителят на държавното обвинение.

Информация къде са били задържани петимата души, прокурорът посочи, че не може да даде, защото има класифицирани обстоятелства и материали.

Задържаните са влезли у нас незаконно. От думите на прокурора стана ясно, че има събрани данни и за участието им в контрабанда - контрабанда в целия ѝ спектър, каза Кънев в отговор на въпрос на медия дали обвиняемите са контрабандирали оръжие. /БГНЕС