Започна делото срещу нападателите на Християн Пендиков

Започна делото срещу нападателите на Християн Пендиков, предаде БГНЕС.

Делото срещу нападателите на Пендиков започна на 28 февруари. Отлагането му за днес беше по молба на защитата на обвиняемия, която поиска допълнително доказателства от Прокуратурата.

Председателят на съда Боян Мартиноски заяви, че срещу обвиняемия е заведено дело за побой поради омраза и нанесени тежки телесни повреди.

Съгласно процедурата Пендиков ще трябва да разпознае нападателите и поради тази причина Прокуратурата в Охрид е изпратила искане да се установи връзка с пострадалия.

БГНЕС припомня, че в нападението срещу Пендиков, извършено на 19 януари, участваха двама души. Основният участник Илия Спесески бе пуснат на свобода приз февруари, след като престоя един месец в ареста. Вторият заподозрян се предаде на органите на реда сам също в средата на февруари.

Прокуратурата в града официално съобщи, че Пендиков е пребит поради българската си етническа принадлежност. Заплахите срещу него и семейството му продължават и след тежкия инцидент.

В местните медии, но и много политици, непрекъснато внушават, че става въпрос за "криминално престъпление", което няма политически и етнически мотиви.

Македонският вицепремиер Боян Маричич дори призова на 26 февруари прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу Християн Пендиков "заради обидите, които той е нанесъл на македонците".

След побоя Пендиков заяви, че за съжаление "в РСМ е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин и от полицията нищо да не предприемат“. "Пендиков ще трябва да докаже тези си твърдения - че българите в Македония са малтретирани. Това не е вярно. Не е вярно, че е нападнат, защото е бил българин. Разбира се, че ние не оправдаваме насилието", каза Маричич и призова прокуратурата да се заеме със случая. Маричич отговаря за евроинтеграцията на РСМ в кабинета на премиера Димитър Ковачевски.

Междувременно българският клуб в Охрид, който беше обект на няколко посегателства, включително стрелба, беше заличен от македонските власти след специално приет закон с обратна сила. /БГНЕС