Заплаха за убийство към Ива Митева

В Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийство към председателя на НС Ива Митева.

Това съобщиха председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов , зам.-председател на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме".

Това е станало, след като тя е обявила, че проектозаконът за НСО е приет на първо четене.

От ИТН изразиха съмнения, че сигналът е свързан с ГЕРБ и ДПС. След като тя обяви промените в закона за НСО на първо четене, веднага някой се е активирал да изпрати имейл със заплаха за убийство към госпожа Митева, което е изключително гнусна политическа демонстрация, заяви Тошко Йорданов.

Жалък и смешен е сигналът, коментира Николай Хаджигенов от ИБГНИ. В сигнала са объркани БСП, имам пистолет, ще убия този, онзи, в смисъл много неща, типично за ГЕРБ между другото. Откъде другаде да дойде сигналът, добави Хаджигенов. Охраната се засилва ако има смисъл, сигналът е смешен. В крайна сметка тя се пази, добави Хаджигенов, коментирайки дали ще се засили охраната на Митева след този сигнал.

ГДБОП вече работят по случая.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че на 02.09.2021 г. в 21:04 часа в МП е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на г-жа Ива Митева. Министерството е сигнализирало компетентните органи за случая.

"Не ме е страх, по-скоро ме е страх за близките и детето ми. Защото ние можем да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен. Това заяви председателят на парламента Ива Митева по повод заплахата за убийство към нея.

Тя каза, че сигналът е едно изречение: "Утре ще убия Ива Митева".

"Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа. Странното беше, че се е случило точно днес, точно когато имаше силни спорове по Закона за НСО. Предупреди ме личната ми охрана, извиках веднага началника на НСО. Той доста объркано ми обясни, че сигналът бил пристигнал в 11.40 в НСО. Че не е проверен, че е дошъл от МВР. Звъннахме на Бойко Рашков. Оказа се, че сигналът е от Министерство на правосъдието", разказа тя.

Увери, че няма съмнение в службите, но казва фактите и НСО трябва да ги проверят.

"Личната ми охрана каза, че става дума за едно лице Радостина Цветкова. Аз не познавам такова лице. Шефът на НСО пък ми каза, че става дума за някакво друго лице - Габриела - така и не запомних фамилията. Така че информацията и тук не съвпада. Но е тъжно, смятам, че е много тъжно. Представете си аз да съм най-заплашеният човек в страната, преди премиера, президента и то точно на днешния ден и то точно когато става дума за един закон за НСО, в който са висши публични длъжности. Ами какво остава за другите закони, които ще касаят целия български народ. Това просто не мога да си го обясня. Как ще правим промяна, като не можем да започнем от висшите публични длъжности", каза още Митова.

По думите ѝ това означава, че депутатите не могат да работят оттук нататък, защото всеки сигнал ще спъва работата им и всеки процес за промяна. "Значи няма да има промяна", каза тя.

Началникът на НСО ген. Емил Тонев я е уверил, че сигналът е в прокуратурата и се проверява.

Националната служба за охрана (НСО) информира, че днес в 11.40 часа НСО е сигнализирана от компетентен орган за отправена заплаха към охранявано от службата лице.

На основание чл. 16, ал. 2 от Закона за НСО на охраняваното лице е предоставена информация относно заплахата за неговата безопасност.

Съгласно установената рутинна практика, достоверността и основателността на заплахата се установяват от компетентните институции, с които Националната служба поддържа тясно взаимодействие. /БГНЕС