Заловен е подпалвачът на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

Извършителят, запалил входната врата на Културен дом "Иван Михайлов" в Битоля, е заловен. Това съобщи министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски в профила си във Фейсбук.

Певецът Ламбе Алабаковски е човекът, подпалил вратата на българския клуб, предаде репортер на БГНЕС.

„Имам удоволствието да съобщя за бързо и ефективно разрешаване на казуса от преди три дни (04.06.2022 г.) с криминалното събитие - пожар в център "Иван Михайлов" в Битоля, по който имаме задържано лице, признало престъплението. Работихме денонощно, за да открием извършителя, взети бяха предвид всички доказателства, а след официалните разговори през изминалите дни, снощи, с разпореждане на съда беше извършен обиск на две използвани от Л.А. (34 г.) локации в Битоля, където са намерени и иззети предмети, свързани с престъплението, след което лицето е задържано. За пореден път показахме, че единствената сила, която има всяка правова държава, е властта да унищожава престъпността. И в този сегмент няма "извинете", няма защитени лица - всички са равни пред закона и всеки, който е сгрешил - трябва да носи отговорност!“, пише в профила си министър Спасовски.

Арестуваният е популярният македонски певец Ламбе Алабаковски, който наскоро се е завърнал със семейството си от САЩ в родината си, заявявайки, че предпочита да живее в Македония.

По-рано беше обявено, че ще се изяви на мегаконцерта „Памет“ в събота като специален гост.

Ламбе Алабаковски става популярен след като побеждава в телевизионното състезание „Търсене на звезди“ през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове.

БГНЕС припомня, че описанието на подпалвача от Битоля бе дадено от българския министър Теодора Генчовска, която веднага след събитието се отправи от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление.

„На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска“, каза Генчовска и добави, че лично тя смята, че този "акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено".

Подпалването на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

След официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие. /БГНЕС