Залмай Халилзад: САЩ не оказаха достатъчен натиск върху Ашраф Гани

Съединените щати не са оказали достатъчен натиск върху бившия афганистански президент Ашраф Гани да сподели властта с талибаните, заяви Залмай Халилзад, който наскоро подаде оставка като пратеник на САЩ в Афганистан, в интервю, излъчено в неделя по Cи Би Ес.

Роденият в Афганистан Халилзад, който говори за първи път след обявяването на оставката му на 18 октомври, изрази също така резерви относно решението на администрацията на Байдън да отмени условията по споразумението за изтегляне, което той договори с ислямистките бунтовници по време на управлението на президента Доналд Тръмп.

Подписаното на 29 февруари 2020 г. споразумение между Вашингтон и талибаните - което изключваше правителството на Гани в Кабул - проправи пътя на САЩ към края на най-дългата им война.

Но то беше "пакет, основан на условия", който включваше преговори между бунтовниците и Кабул, както и постоянно, всеобхватно прекратяване на огъня, каза Халилзад.

След като се настани в Белия дом обаче, президентът Джо Байдън реши "да направи календарно изтегляне", без да се съобразява с тези условия, каза той.

"Това беше решение, взето много над моето ниво на отговорност", добави той.

Преговорите между бунтовниците и Кабул бяха започнали, но се проточиха и Вашингтон се опасяваше, че талибаните ще подновят нападенията срещу американските сили, ако останат в страната още дълго - ситуация, в която Халилзад призна, че нещата не са се развили така, както е искал.

Той хвърли по-голямата част от вината върху Гани, който според Халилзад никога не се е съгласявал да сподели властта с талибаните.

"Те предпочетоха статуквото пред политическо споразумение", каза той за правителството в Кабул.

"И когато стана ясно, че САЩ си тръгват, те... те неправилно прецениха последиците от продължаващата война. Те не бяха сериозни по отношение на политическото споразумение.

"По моя преценка ние не сме оказвали достатъчно силен натиск върху него. Бяхме деликатни с президента Гани. Използвахме дипломация. Окуражавахме го."

Той заяви, че съгласно първоначалното споразумение за условно изтегляне талибаните в крайна сметка биха се съгласили на подялба на властта, въпреки че доказателствата му за това не са ясни.

Байдън беше определил дата за окончателното изтегляне 31 август.

Но през месеците и седмиците преди тази дата настъплението на талибаните се засили. На 15 август Гани избяга от Кабул, когато правителствената власт се разпадна и талибаните навлязоха в столицата.

Халилзад - подиграван в Афганистан за това, че, наред с други неща, изключи Кабул от сделката между САЩ и талибаните, и който след превземането на властта също е много критикуван във Вашингтон - и преди е обвинявал Гани.

През септември той заяви пред "Файненшъл таймс", че внезапното напускане на Гани е провалило сделката, според която талибаните ще се въздържат от влизане в Кабул и ще преговарят за политически преход.

Гани, който потърси убежище в Обединените арабски емирства, се извини за начина, по който е приключило управлението му, но заяви, че е напуснал по съвет на охраната на двореца, за да избегне кървави улични боеве.

Талибаните настояваха за оставката на Гани в рамките на преходното правителство.

В крайна сметка ислямистите посочиха служебно правителство, в което няма други, освен талибани, няма жени, а постове заеха обявени от САЩ за терористи./БГНЕС