Закон за абортите в САЩ изкара хиляди на улицата

По улиците на Вашингтон излязоха активисти срещу абортите и привърженици на правата на абортите след новината, че Върховният съд на САЩ може да отмени решението от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", с което абортите в цялата страна бяха легализирани.

Според изтекъл първоначален проект на становище на мнозинството, съдът е гласувал за отмяна на решението "Роу срещу Уейд", съобщи в понеделник „Политико”.

Върховният съд и Белият дом отказаха коментар, съобщи агенция Ройтерс.

В рамките на няколко часа след появата на новината пред съда се изправиха активисти срещу абортите и поддръжници на правата на абортите, които скандираха: "абортът е грижа за здравето".

От близо половин век темата за абортите е сред най-чувствителните и разделящите въпроси в политиката на САЩ.

Проучване на изследователския център "Пю" от 2021 г. установи, че 59 % от пълнолетните американци смятат, че той трябва да бъде законен във всички или в повечето случаи, а 39 % - че трябва да бъде незаконен в повечето или във всички случаи.

"Роу беше изключително погрешен от самото начало", пише консервативният съдия Самюел Алито в проектостановището, което е с дата 10 февруари и чието копие публикува „Политико”.

Въз основа на становището на Алито съдът постановява, че решението по делото „Роу срещу Уейд”, което разрешава абортите, извършвани преди плодът да е жизнеспособен извън утробата - между 24 и 28 седмица от бременността, е било взето погрешно, тъй като в Конституцията на САЩ не се споменава конкретно правото на аборт.

"Абортът представлява дълбок морален въпрос. Конституцията не забранява на гражданите на всеки щат да регулират или забраняват абортите", твърди Алито в изтеклия документ.

Безпрецедентното изтичане на информация предизвика шокова реакция в Съединените щати, не на последно място защото съдът се гордее с това, че пази в тайна вътрешните си обсъждания, а изтичането на информация е изключително рядко явление.

Новината зашемети лицата, извършващи аборти.

Андреа Галегос, изпълнителен администратор в женската клиника в Тулса, Оклахома, тъкмо беше приключила с обажданията на около 25 пациентки, планирани за аборти във вторник, за да им съобщи, че посещенията им ще трябва да бъдат отменени поради скорошното приемане на закон в Оклахома, изготвен по модела на силно забраната на абортите в Тексас.

"Не мога да кажа, че съм изненадана", каза тя.

"Сега, когато всички тези консервативни щати като Оклахома приемат точно същото законодателство, което и Тексас, трябва да кажа, че станах по-малко оптимист и много повече се страхувам за това как изглежда бъдещето на Роу."

Решението ще бъде най-мащабното в съда, откакто бившият президент Доналд Тръмп успя да назначи трима съдии в съда, затвърждавайки консервативното мнозинство в съотношение 6 към 3.

"Съобщените гласове на назначените от републиканците съдии за отмяна на решението по делото "Роу срещу Уейд" ще останат в историята като мерзост - едно от най-лошите и вредни решения в съвременната история", заявиха председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Новината бе съобщена малко повече от шест месеца преди междинните избори, които ще определят дали демократите ще запазят крехкото си мнозинство в Конгреса на САЩ през следващите две години от мандата на президента Джо Байдън.

Решението се основава на устен спор през декември относно опита на Мисисипи да възобнови забраната за аборт от 15-ата седмица на бременността - закон, блокиран от съдилища от по-ниска инстанция.

В доклада се казва, че мнозинството в съда е склонно да подкрепи забраната за аборти в Мисисипи и че може да има пет гласа за отмяна на „Роу”. Очаква се официалното решение да бъде взето преди края на юни.

В решението по делото "Роу срещу Уейд" се признава, че правото на личен живот, съгласно Конституцията на САЩ, защитава възможността жената да прекъсне бременността си.

Християнските консерватори и много републикански служители отдавна се стремят да го отменят.

Ако решението „Роу” бъде отменено, абортите вероятно ще останат законни в либералните щати. Понастоящем повече от дузина щати имат закони, защитаващи правото на аборт. През последните години много щати, ръководени от републиканците, приеха различни ограничения за абортите в разрез с прецедента „Роу”.

Републиканците биха могли да се опитат да въведат забрана на абортите в цялата страна, докато демократите също биха могли да се опитат да защитят правата на абортите на национално ниво.

Демократите заявиха, че проектостановището подчертава важността на тазгодишните избори, на които те се стремят да запазят контрола си върху Камарата на представителите и Сената. Републиканските законодатели разкритикуваха изтичането на информация, като предположиха, че това е опит за неуместен натиск върху съда да промени курса си.

Групата против абортите Susan B. Anthony List приветства новината.

"Ако „Роу” наистина бъде отменен, нашата работа ще бъде да постигнем консенсус за възможно най-силна защита на неродените деца и жените във всеки законодателен орган", каза в изявление нейният президент Марджъри Даненфелзер. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ