Захариева: Външна комисия не е НС, Петков прави подарък на Путин

Външна комисия не е Народното събрание. Тя е един помощен орган на парламента и решенията се взимат от залата, а не от Външна комисия.

Кирил Петков влезе в играта на РС Македония, давайки и обещавайки, че ще направи компромиси, които няма да отразяват интересите на България.

От прибързаното вдигане на ветото ще загубят и България, и гражданите на РС Македония. В техен интерес е РСМ да се реформира. В техен интерес е да знаят историята такава каквато е, а не измислената история, която е създадена, за да ги отдалечи от България и българщината.

С действията си и говоренето си Петков подкопава усилията на България за реформиране на РСМ и превръщането й от прокси на Путин в европейска държава.

Франция няма как да гарантира българските искания, ако те не влязат в Преговорната рамка и не бъдат одобрени от всички страни-членки на ЕС.

Това заяви в интервю за БГНЕС Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш вицепремиер и външен министър (2017-2021 г.)

Тя не разбира защо е това бързане от страна на премиера Кирил Петков по отношение на вдигането на ветото на РС Македония за започване на преговори за ЕС.

„Единственото ми подозрение е, че Кирил Петков е обещал до края на френското председателство да вдигне ветото. Нещо, което той отрича, но всичките му действия говорят в обратната посока, включително и това решение, което беше прието вчера на Министерски съвет“, каза Захариева.

Тя го определи като една доста странна конструкция, което също навежда на мисълта, че премиерът бърза.

„Само че Съветът по общи въпроси е другия вторник, а Европейският съвет - в четвъртък и петък (23-24 юни). Не виждам кога и как ще мине през парламента, както многократно обещават“, посочи Захариева. Още повече, че до момента нито един депутат от опозицията или ГЕРБ не е запознат с това, което властта твърди, че е „постигнала като голям успех“.

„Да, вчера от министър Теодора Генчовска чухме в зала резюме на това, което е постигнало МВнР и дипломатите в него, откакто, както тя каза, са били оставени сами да водят този разговор. Това е от около месец. Но като документ, като текст от Преговорната рамка не сме видели нищо черно на бяло", подчерта Захариева.

Кирил Петков няма как да заобиколи НС и МВнР, особено външно министерство без да се нарушат правилниците и законовите нормативни актове, категорична е бившата ръководителка на българската дипломация.

„Многократно премиерът Петков е декларирал, че нищо няма да се случи без парламента. Само че Външна комисия не е парламентът. Тя е един помощен орган на парламента и решенията се взимат от залата, а не от Външна комисия“, подчерта Екатерина Захариева и продължи:

„Не знам какви тънки сметки са си правили и как си представят, че дори Външна комисия ще одобри решение, което не защитава националните интереси на България или излиза от Преговорната рамка и Декларацията на парламента от 2019 г. Това няма как да се случи нито по Конституция, нито по закон. Сметките им са криви“.

Захариева напомни на премиера, че ние сме членове на ЕС, а не РСМ.

„Многократно съм казвала, когато подаваш противоречиви сигнали: министър-председателят говори едно; в същото време Рамковата позиция е друга, а МВнР се придържа към нея; когато с едни и същи комисари и премиери, едните говорят едно, а другите – друго, тази позиция на България я прави да изглежда смешна в очите на европейските ни партньори и най-вече в РСМ“, каза бившият ни външен министър.

Тя припомни, че РСМ винаги са желали това, те винаги са се опитвали да внушат и да обяснят, че позицията на България, която беше изработена от правителството на ГЕРБ и българския парламент, е дребна вътрешно-политическа игра.

„Дори я наричаха предизборна, въпреки че изборите бяха чак през 2021 г., че това не е мнението на българското общество и т.н. Гласуването в зала показа, че всички политически партии, включително и от опозицията, подкрепиха единодушно тази Рамкова позиция. За съжаление, Кирил Петков влезе в играта на РС Македония, давайки и обещавайки, че ще направи тези компромиси, които няма да отразяват това, което България иска“, предупреди Захариева.

Според нея в тази ситуация няма нужда да се бърза. Тя е препоръчала на премиера още през януари да не нарушава националното съгласие: „Трудно постигаме национално съгласие, дори по много важните теми. Това е едно от малкото, които сме постигнали. Не нарушавайте националното съгласие!“.

Екатерина Захариева заяви, че няма да се случи нищо лошо, ако разговорите продължат и не се вземе прибързано решение сега в рамките на няколко дни, като се нарушават законите и справедливите интереси на България.

„Очевидно има напредък и той го има, защото макар и след 5-6 месеца МВнР беше оставено да води преговори, да отстоява последователната външна политика на България. Не виждам какво ще се случи, ако тези преговори продължат и всички заедно се опитаме да постигнем това, за което работим от 2019 г.“, каза Захариева.

Тя предупреди, че България и най-вече гражданите на РСМ ще загубят, ако сега се прибърза и РСМ започне преговори без да е извършила необходимите реформи.

„Искрено вярвам, че дори от по-голям интерес на гражданите на РСМ е тяхната държава да се реформира. Тяхната държава, независимо от това как се определят всички техни граждани – македонци, българи, албанци и др. – да живеят при равни права и условия и не са дискриминирани. Техните институции да излязат от тоталитарното минало. РСМ е единствената държава, която не е направила оценка и не е осъдила това минало“, припомни бившият ни външен министър.

„В интерес на гражданите на РСМ е да знаят историята такава, каквато е, за да се учат от нея, а не измислената история, която е създадена, за да ги отдалечи от България и българщината“, подчерта Захариева.

Според нея, премиерът Петков не си дава сметка за последиците за България от едно необмислено вдигане на ветото при неизпълнени условия от РСМ на фона на войната в Украйна.

„Част от пропагандата на Скопие е, че ако не започнат преговори, това ги приближава към Русия. Всъщност те никога не са се отдалечавали. Това е нашият проблем и ние много пъти сме го заявявали на европейските партньори“, каза Захариева.

Тя подчерта, че всички – България и ЕС, но особено България като съсед – имат нужда от реформирани държави, а не от някакви проксита. Макар и бавно това вече се разбира в Европа, но с действията на Петков, който едно говори, а друго прави, подкопават усилията на България за реформиране на РСМ и превръщането й в нормална страна.

„Абсолютно съм убедена, че на едни следващи избори ще видим страшно много народни представители, които са анти-европейци и анти-НАТО. Това ще застраши геополитическата ориентация на България“, каза Захариева и добави, че Русия няма никакъв проблем нейни нереформирани проксита, каквато е РСМ да са членове на ЕС. Тя има проблем с НАТО. „РСМ е съюзник в НАТО, благодарение и на България, така че опорките, че нейната сигурност е застрашена, са крайно неверни“, обясни Захариева.

Тя подчерта, че няма как президентът на Франция Еманюел Макрон или канцлерът на Германия Олаф Шолц да гарантират в декларация или писмено справедливите български искания към РСМ, ако те не влязат в Преговорната рамка.

„Те трябва да станат част от критериите, да се наблюдава по време на целия преговорен процес. РСМ не изпълняват собствените си договори, как президентът на Франция ще гарантира нещо, прието от Скопие. Договорът, подписан от македонския премиер и ратифициран от македонския парламент, не се изпълнява. Това е проблемът и се надявам все повече европейски лидери го осъзнават. Това означава, че не може да се има доверие в институциите на РС Македония. Това е истината!“, подчерта в интервюто си за БГНЕС Екатерина Захариева, бивш външен министър. /БГНЕС

Категории:

Тагове: