Захариева ще участва в редовно заседание на Съвета "Външни работи” в Брюксел

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева замина за Брюксел, където на 10 май ще участва в редовно заседание на Съвета „Външни работи” (СВнР).

В рамките на СВнР е предвидена задълбочена дискусия по Западните Балкани. Министрите ще обсъдят бъдещето на региона отвъд политиката на разширяване, както и икономическите последици от пандемията от COVID-19 в 6-те страни от региона.

Тема на разговорите ще бъдат и трансатлантическите отношения в контекста на планираната за 15 юни среща на върха ЕС-САЩ. Външните министри ще разговарят за перспективите пред сътрудничество със САЩ в области от взаимен интерес като справяне с последствията от КОВИД-19, климатични промени, търговията, сигурността и отбраната.

В дневния ред на заседанието е предвиден и неформален видеоконферентен разговор със специалния пратеник на американския президент по климата Джон Кери, с когото министрите ще обсъдят бъдещи съвместни действия в областта на климатичната дипломация.

Сред актуалните въпроси в дневния ред на СВнР са ситуацията в Беларус, увеличаващото се напрежение в отношенията с Русия, както и бъдещи действия в подкрепа на мирния процес в Афганистан. /БГНЕС