Захариева: Петков трябваше да действа по-отговорно за РСМ

Липсата на позиция повече от седмица по Френското предложение за урегулиране на отношенията между България и РС Македония обостри нещата. Това заяви пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева, бивш външен министър 2017-2021 г.

„Тази несигурност в България, виждате колко дни се мълчеше. Нямаше нито заседание на Комисията по външна политика, нито позиция на правителството на Кирил Петков от петък до сега. Това обостри нещата и беше грешка, трябваше да се действа малко по-бързо и малко по-отговорно“, каза тя.

Решението беше оставено на депутатите от Външна комисия, защото правителството в оставка така и не внесе никакво предложение и инициативата трябваше да бъде поета от ГЕРБ.

Захариева обърна внимание и на гласуването по време на вчерашното заседание, на което бяха разгледани трите проекта, внесени от ГЕРБ, ДПС и ДБ. „На заседанието на Външна комисия партията на премиера в оставка гласува меко казано странно. Гласува едновременно с ДПС и ГЕРБ, когато подкрепи предложението на ДБ и в същото време гласува с „Възраждане“ против нашето предложение. Така че те ще трябва да обясняват какво правят“, заяви тя.

Бившият ни външен министър заяви, че предложението на ГЕРБ е много близко до това на ДБ. „За нас е важно да не изпуснем този отворен прозорец, който не е много дълъг“, предупреди Захариева.

Тя се спря и на яростното отхвърляне от македонска страна на френското предложение.

„Това е още едно доказателство, че тази Преговорна рамка и постигнатият пакет е добър. Македонските политици не за пръв път си играят и се опитват да извиват ръце. Първоначално имаше остра реакция от страна на опозицията, имаше огромни протести на ВМРО-ДПМНЕ. Сега се вижда и от страна на управляващите, което се засили след изявлението в сряда на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепи Френското предложение“, заяви бившият ни външен министър.

Коментирайки ситуацията в РСМ, Захариева отбеляза, че преминаването към работеща демокрация не е лесен процес. „Това е още едно доказателство, че сме били прави, когато още през март 2020 г. решихме, че за да се случат реформите в РСМ, те трябва да станат част от преговорната марка. Искат, не искат властите в Скопие ще трябва да ги изпълняват, ако наистина искат да се присъединят към ЕС“, каза тя. /БГНЕС

Тагове: