Захариева: Имаме сериозен разговор днес с посланик Митрофанова

Ние изгонихме доста руски дипломати – 8 за по-малко от година и половина. Правим анализи и ще обявим скоро своето решение. Това заяви пред Нова телевизия външният министър в оставка Екатерина Захариева.

Реагираме всеки път, когато смятаме, че има неприятелски действия на територията на България, добави Захариева.

Викаме на разговор днес посланик Митрофанова. Имаме много сериозен разговор с нея. Захариева припомни и случая с опита за убийство и отравяне на един от оръжейните търговци в България. Не е тайна, че Русия прави всичко възможно да предотврати сътрудничеството в областта на отбраната на Украйна и на всички държави в ЕС, обясни Захариева.

Е, може би някои правителства през годините в България са си затваряли очите, но не и правителството на ГЕРБ. Всеки път реагираме и то подобаващо, подчерта Захариева. Чехите не се разкриват също, никой не е тръгнал да разкрива такова престъпление с идеята, че някой от друга държава е дошъл просто така да предизвика взрив или каквото и да било.

Няма как някой да отиде да взриви склад или да направи опит за убийство просто защото е решил.

Разследват се агенти от ГРУ за мокри поръчки. Не мога да знам дали Путин е казал да, но това няма как да се случи без ръководителите знанието на по-висши ръководни органи, по думите на Захариева. Тя каза, че не очаква чехите нищо

да признаят. „Важното е нашите органи да си свършат работата и да проведат разследването”. 8 души са обявени за персона нон грата. Това не е предизборна кампания. Всяко едно правителство трябва да защитава интересите на България и националната сигурност, отбеляза още Захариева.

Нямаме интерес да скъсваме дипломатическите си отношения с Русия. Правим анализ, ще обявим действията ни. Нека да разговаряме с госпожа Митрофанова, каза още Захариева. /БГНЕС