Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази пред колегите си от Европейския съюз пълната солидарност на България с Чехия срещу нарушаването на националния й суверенитет от страна на Русия, както и потвърди пълната подкрепа на България за Украйна на фона на ескалацията и струпването на руски военни в източните части на страната, съобщиха от МВнР.

„Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път“, каза Екатерина Захариева по време на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“.

В началото на заседанието Ян Хамачек, вицепремиер, вътрешен министър и и. д. външен министър на Чехия, информира колегите си от ЕС за експулсирането на 18 служители на посолството на Русия в Прага, както и за разкритията на чешките спецслужби за двама офицери от руското военно разузнаване, пряко свързани с взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г.

Първите дипломати от ЕС и върховният представител Жозеп Борел изразиха пълна подкрепа и солидарност с Чехия срещу незаконните действия на Русия.

Основна тема на Съвета „Външни работи“ днес бе ситуацията около Украйна, като онлайн в дискусията се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външните министри от ЕС потвърдиха категоричната подкрепа на Евросъюза за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за ускореното прилагане на ключовите реформи в областта на върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Те изразиха дълбока загриженост от продължаващото масирано струпване на руски военни сили и оборудване по границите с Украйна и на полуостров Крим. Отправен бе настойчив призив към Русия за прекратяване на провокативните действия, деескалация на напрежението и съживяване на преговорите в рамките на Тристранната контактна група на ОССЕ и Нормандската четворка.

„Изразявам пълната солидарност с Украйна по повод опасната ескалация около границите й от страна на Русия през последните седмици. Тези действия са абсолютно неприемливи. Трябва да продължим да бъдем солидарни с Украйна и да настояваме Русия да изпълнява всичките си международни ангажименти“, каза Екатерина Захариева. Тя приветства Украйна за проявяваната сдържаност през последните седмици в тази извънредно тревожна ситуация.

За българската страна много е важно да бъде постигната деескалация на напрежението и да бъдат препотвърдени ангажиментите към примирието от юли 2020 г. и мирното решение на конфликта в Източна Украйна. Необходимо е пълно прилагане на Минските договорености като единствен начин за постигане на решение на конфликта.

Министър Кулеба повтори поканата към страните от ЕС за участие на най-високо ниво в учредителната среща на Международна платформа по Крим, която ще се проведе на 23 август 2021 г. в Киев. Екатерина Захариева потвърди българската подкрепа за платформата.

Министрите проведоха дискусия и по ситуацията в Етиопия, където по данни на ООН около 4,5 млн. души се нуждаят от помощ. Външните министри обмениха виждания за засилване на приноса на ЕС в координация с международните и регионалните партньори за спешно прекратяване на военните действия и облекчаване на тежката хуманитарна ситуация в провинция Тигрей, за стартиране на политически диалог между местните власти и правителството в Адис Абеба и пълно разследване на данните за тежки нарушения на правата на човека.

Сред актуалните теми в дневния ред бяха последните развития по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, подготовката на лидерската среща ЕС – Индия в Порто на 8 май 2021 г., по-нататъшният подход на ЕС за преодоляване на политическата криза в Грузия, продължаващите нарушения на човешките права в Беларус. Външният ни министър изрази солидарност с Полша във връзка с нарушения на правата на полското малцинство в Беларус.

Съветът прие допълнителни ограничителни мерки спрямо физически лица и икономически образувания, свързани с режима на военните в Мианмар. /БГНЕС