Захариева: Никой никога не е оспорвал идентичността на Македония, но без лъжи

Никой не пречи на съседите ни да се самоопределят, но не може това да става на база исторически лъжи и антибългарска реторика. Това заяви пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева.

„Това самоопределение, тази нация, която те изграждат от 1944 г. не трябва да стъпва на лъжи и на антибългарската кампания, а на истината. Основата на нашия договор е общата история. Никой не оспорва правото на Македония да има държава и как да се самоопределят. Правото на самоопределение е право на човека“, каза тя.

Българският външен министър припомни, че във всички декларации, включително тези на Европейския съюз за започване на преговорите с Македония, има позоваване на Договора за приятелство и добросъседство, който двете страни сключиха през август 2017 г.

Захариева е категорична, че работата на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси трябва да възстанови своята работа.

„Не може заради предизборна кампания да се спира една експертна комисия, която не е политическа. Трябва да се възстанови нейната работа“, призова българският външен министър. /БГНЕС