Загубени ръкописи на Мери, кралица на Шотландия, открити в склад

Безценните ръкописи от времето на управление на шотландската кралица Мери бяха открити в прашен склад.

Ръкописите, подписани от нея, са намерени близо до Двореца Холирудхаус, където Мери управлява в продължение на шест години след завръщането си от Франция през 1561 година.

Документите се били смятани за изгубени, но са открити отново по време на акция в Музея на Единбург. Те разкриват, че Мери е заповядала построяването на нова защитна стена на града и е подкрепила мерки, които да позволят на търговските предприятия да процъфтяват.

15-те документа датират от 1553 г., когато тя все още е била във Франция, до 1567 г. Те са подписани от Мери, от Джеймс, неин регент до 1554 г., и от Джеймс Хепбърн, четвъртият граф на Ботуел, който става нейният трети съпруг през 1567 г. Тя дава кралско одобрение за изграждането на защитна стена при Лейт, за нови пазари и дава разрешение на лондонските търговците на сол да продават стоките си в града. Документите са дарени през 1920 г., но са загубени за почти цял век, съобщава „Дейли мейл“.

Организацията на Музеите и галериите Единбург потвърди, че документите ще бъдат сканирани и достъпни онлайн, отбелязвайки, че: „засега документите ще останат на съхранение в Музея на Единбург, предвид тяхното крехко състояние. Бъдещите планове са тяхното състояние да бъде оценено от специалист и да бъдат направени по-нататъшни изследвания от експерти по епохата на Мери, след което се надява да ги покажат на жителите и посетителите.“

Вики Гарингтън, куратор по история в Музея на Единбург, казва: “Документите ни осигуряват невероятен мост към миналото. Невероятно е да си мислиш за Мери, кралица на шотландците, четяща тези документи, преди внимателно да положи подписа си. Всички знаем историята на кралицата на Шотландия, нейния изпълнен със събития живот и накрая екзекуция, но в тези документи виждаме [нейното] грижливо управление на ежедневните дела на Единбург и Шотландия."

Документите са извадени от рамките, в които те са били показвани преди много години, което разкрива нова информация. Два от тях имат водни знаци върху хартията, които могат да се видят само когато се държат срещу светлината. Единият воден знак изобразява коза, а другият - ръка с цвете.

Мери, кралица на Шотландия, управлява от декември 1542 до юли 1567. След насилствената й абдикация и дългото пленничество в Англия, по заповед на братовчедката й Елизабет I, тя била обезглавена през 1587 г. в замъка Фотерингей в Нортхемптъншър. / БГНЕС