Заев: Стига омраза, да премахнем последиците от „Желязната завеса“ между България и Македония 

Съжалявам, че моето интервю за агенция БГНЕС предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в обръщение към обществеността.

„Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще”, каза още премиерът.

В интервюто пред БГНЕС Заев заяви, че двата народа имат обща история. "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това", каза още той.

„Нашата държавност се основава на делата на антифашизма. Нашата свобода е резултат от антифашизма”, каза още Заев. „Македонският народ постигна своя суверенитет в АСНОМ Югославия и своя вековен идеал за собствена държава с АСНОМ Македония. АСНОМ е историческо потвърждение на нашия македонски език и македонска идентичност. Но даването на етнически характеристики на фашизма е неприемливо. Било то в български или друг контекст. Тъмните страници в балканската и европейската история не трябва да са пречка за развитието на добросъседските отношения на Балканите и в Европа”.

Според Заев, въпреки че има затопляне на отношенията между Югославия и България след участието на българските армии в борбата срещу фашистите, след 1948 г. е факт, че между Югославия и България е имало „Желязна завеса“ и сериозни исторически и политически конфликти по „македонския въпрос“.

„Днес трябва да работим за премахване на последиците от „Желязната завеса“, които все още се усещат между Северна Македония и България. Историята трябва да ни научи, че можем да се справим по различен начин, че можем да се справим по-добре, че трябва да си сътрудничим, но също така да уважаваме различията помежду си. Само като зачитаме различията и общата борба срещу речта на омразата и нетолерантността сред македонското и българското общество, можем да изградим добросъседски отношения и общо бъдеще”, допълни Зоран Заев.

„България е първата страна, която призна правото ни на самоопределение. Македонските история и език не са против интересите на България", заключи македонският премиер. „Нека живеем днес. Време е да създадем история, която осигурява бъдеще за младите хора и бъдещите поколения”. /БГНЕС