Заев: Предложението на Силва и Вархели е добра основа за начало на преговорите

Имаме добра основа за премахването на пречките пред началото на преговорите с ЕС с решение, което не засяга въпросите на македонската идентичност и което сме убедени, че е приемливо за ключовите позиции на България.

Това беше оценката на македонския премиер Зоран Заев по повод предложението на португалския външен министър Аугущо Сантуш Силва и на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели.

Двамата европейски дипломати представиха днес следобед в Скопие пред премиера Заев, вицепремиера по европейски въпроси Никола Димитров и външния министър Буяр Османи предложението за преодоляване на различията между България и РС Македония. То има за цел да деблокира отварянето на преговорите на Скопие с ЕС и да се проведе първата междуправителствена конференция.

Зоран Заев обяви, че с екипа в правителството, ангажиран с тези преговори, ще разгледа всички детайли на предложеното решение.

„Важно е, че в този момент можем да заявим ясно и отговорно, че предложението е добра основа за постигане на решение на проблема, решение, с което се отстраняват всички пречки и ще бъде даден старт на преговорите с провеждането на първата междуправителствена конференция за Северна Македония”, каза той.

Той подчерта, че за Скопие е особено важно, че това предложение не засяга по никакъв начин въпросите на македонската идентичност, което е задоволително за ключовата позиция на Македония, „а ние сме убедени, че предложението е добра основа и за ключовите позиции на България”.

Според Заев, сега е правилният момент да се направи крачка напред и час по-скоро да бъде постигната договореност в интерес на общото европейско бъдеще.

„Ние имаме добрата воля, внимателни сме и се отнасяме с разбиране към нашите съседи, имаме ясни позиции по отношение на македонската идентичност, за които не преговаряме и за които Брюксел прояви разбиране. Надявам се да срещнем същото отношение и от страна на София за доброто на двата народа и за общото бъдеше на двете държави като съседи и приятели, като членове на НАТО и като бъдещи партньори и членове на Европейския съюз”, подчерта Заев.

По време на днешната си среща с Аугущо Сантуш Силва и Оливер Вархели служебният министър на външните работи на Светлан Стоев заяви, че няма промяна в позицията на България по отношение на РС Македония, припомня БГНЕС.

България продължава да е последователна в подкрепата си за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при спазване на критерия за индивидуалните постижения на всяка една страна и спазване на фундаменталните ценност на общността като добросъседство. Отворени сме за отговорен, открит и пълноценен диалог с РС Македония. Очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност. Искам да подчертая, че по тази тема е налице пълна приемственост и не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на РС Македония, заяви министър Стоев.

Той изрази готовност да се срещне със своя македонски колега Буяр Османи, за да обсъдят инициативи, които могат да бъдат реализирани от служебния кабинет. /БГНЕС

Скопие / РС Македония