Заев подаде оставка официално

Македонският премиер Зоран Заев изпрати оставката си до председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери.

„Съгласно чл.219, ал. втора от правилника на Народното събрание на Република Северна Македония, Ви поднасям оставката си от поста министър-председател на Република Северна Македония. Същевременно ви информирам, че няма да давам устни обяснения“, посочва Заев в писмената си оставка.

Той посочва в обяснението, че резултатите от последните избори, макар и местни, за политическия момент, в който се намира страната, са имали национална и политическа тежест.

„При такива условия за мен лично и като министър-председател, заради политиките, в които вярвам, политически безотговорно и неоправдано пред моя народ и моята държава, би било да продължа да водя правителството по евроатлантическия път. Мисля, че друг премиер от редиците на СДСМ ще успее да постигне това по по-добър начин“, казва Заев.

Той подчертава, че с тази оставка поема отговорност и да послужи като пример.

„Искам да дам пример да припознаваме добродетелните решения, когато е необходимо, и по този начин да дам още един принос за укрепване на демократичния капацитет на народа, но и на бъдещите лидери да осъзнават своя граждански дълг, когато се грижат за страната си“, пише Заев в писмото.

„Направих това, за да може нашата западноевропейска идея да продължи да се развива и прогресивната концепция в страната да създаде условия за себеутвърждаване и укрепване и по този начин да не позволи да бъде победена на национално ниво - за да могат да оцелеят тези съвременни демократични сили и да продължат да се борят за напредъка на Северна Македония – в името на свободата, демокрацията, многообразието, добросъседството, НАТО и за по-лесно и бързо започване на преговорите с ЕС“, добавя Заев, подчертавайки, че е особено горд за подкрепата от всички етнически общности и за голямата идея за „Едно общество за всички”.

В писмото министър-председателят в оставка казва още, че по време на неговия мандат са били взети исторически решения, като споразумението с Гърция, с което Македония се сбогува с референцията на БЮРМ и утвърди македонския език и идентичност, както и членството в НАТО.

„По време на моя мандат като министър-председател взехме исторически решения, поради които Северна Македония, вместо да бъде „бивша република“ без трайно и суверенно утвърждаване в обществото на нациите, получи това, което ѝ принадлежи според достойнството и историческите ѝ заслуги. Тези решения дадоха възможност македонците и македонският език да бъдат утвърдени от целия свят, а и от нашия съсед и приятел Република Гърция. Вярвам, че с това осигурихме траен мир, сигурност и утъпкана пътека за икономическото благополучие на хората“, пише още Заев и завършва: „Времето ще покаже, че това мое решение е в съответствие с моята решимост да бъда политик, който поема отговорност за вземането на трудни, но исторически важни решения за доброто и сигурно бъдеще на нашия народ и държава, без да поставям грижата за личния политически рейтинг пред държавните интереси“.

Оставката трябва да бъде приета от председателя на парламента Джафери, като според източници от парламента той ще го направи утре преди заседанието по парламентарните въпроси.

След оставката на Заев държавният глава трябва да даде мандат на новия премиер. Според Конституцията президентът е длъжен в десетдневен срок да възложи мандата на партията, т.е. на партиите, които имат мнозинство в събранието. Номинираният за министър-председател внася в 20-дневен срок от деня на възлагането на мандата програма в парламента и предлага състав на правителството съгласно Конституцията.

БГНЕС припомня, че след катастрофалната загуба на местните избори на 31 октомври Заев обяви, че ще се оттегли не само от лидерския пост в управляващия Социалдемократически съюз, но и от поста на министър-председател. На 12-ти декември досегашният заместник-финансов министър Димитър Ковачевски бе избран за председател на СДСМ. Той се очаква да бъде и следващият мандатоносител за съставяне на ново правителство. В него ще бъде включена още една албанска формация - "Алтернатива" на Африм Гаши. Министърът на отбраната на РС Македония Радмила Шекеринска няма да бъде част от следващото правителство начело с новия премиер Димитър Ковачевски.

През 2015 г. Заев започна кампанията си "Истината за Македония", в която разпространяваше телефонни разговори на управляващите начело с тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриват тежката корупция в Македония и намесата в работата на съдебната система. След предсрочните парламентарни избори през декември 2016 г. страната изпадна в тежка криза след като президентът Георге Иванов в продължение на месеци отказваше да връчи мандат за съставяне на кабинет на Зоран Заев. На 27-ми април след избора на Талат Джафери, от партията ДСИ на Али Ахмети за председател на парламента, в сградата на Събранието се стигна до кървави сблъсъци и нахлуването на стотици привърженици на ВМРО-ДПМНЕ. При погрома бяха ранени над 100 души, включително и Зоран Заев, която бе с окървавена глава.

Година по-късно Груевски избяга от страната и се спаси от ефективно изтърпяване на присъдата. По време на първия кабинет на Зоран Заев страната подписа на 1-ви август 2017 г. първо Договора за приятелство и добросъседство с България, през юни 2018 г. подписа Преспанското споразумение с Гърция, което сложи край на 25-годишен спор. Страната промени името си на Република Северна Македония. В началото на 2019 г. РСМ стана пълноправен член на НАТО.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ твърди, че по време на управлението на Заев страната е затънала в корупция, в която участва фамилията на Зоран Заев. ВМРО-ДПМНЕ се обяви срещу Договора с България, Преспанското споразумение и промяната на името.

Бъдещият премиер на РСМ Димитър Ковачевски, който на практика бе посочен от Заев, се очаква да промени сериозно състава на кабинета. От него със сигурност си отиват здравния министър Венко Филипче, военният Радмила Шекеринска и Никола Димитров, който отговаряше за евроинтеграцията.

Поради неизпълнението на Договора с България властите в София не подкрепиха започването на преговори за членство на РСМ в ЕС през декември 2020 г. Тази позиция бе препотвърдена и тази година. Българската страна обяви своите позиции чрез декларацията на Народното събрание и Рамковата позиция през октомври-ноември 2019 г. /БГНЕС