Заев: ЕС е нашата най-голяма стратегическа цел

Няма по-голяма стратегическа цел за нас от членството на РСМ в ЕС.

Това каза македонският премиер Зоран Заев по повод днешното интервю на проф. Кирил Топалов, който заяви, че се съмнява в искреното желание на властите в Скопие да започнат преговори за присъединяване на страната към ЕС.

"Ние продължаваме по всякакъв начин да европеизираме страната ни, да вкараме републиката в европейския път - нашият сън и желание - да бъдем пълноправен член на ЕС", каза още Заев и добави: Ще направим всичко за да подобрим живота в РСМ, в региона, заедно със страните, които също имат аспирации за членство в ЕС, както и със страните-членки на ЕС - България и Гърция, заедно с всички наши пет съседни държави от Западните Балкани. Убеден съм, че ще дадем нашият принос за подобряването и европеизирането на живота в РСМ.

БГНЕС припомня, че тази сутрин проф. Топалов заяви, че се "оправдава предположението му, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС под претекст, че България не ги пуска". Белград никога няма да ги пусне преди себе си в ЕС, но може би Сърбия също не иска да влезе в Съюза, заяви пред бТВ проф. Кирил Топалов, член на българо-македонската комисия по въпросите на общата история. „Би трябвало Договорът за приятелство и добросъседство, подписан между България и Северна Македония преди четири години, все още да има тежест, защото е официален договор между две държави и ако те се отнасят сериозно към международните отношения, към бъдещето си, към народа си, то би трябвало да се зачита“, добави той.

Проф. Топалов допълни, че, за съжаление, той не се изпълнява от Северна Македония. „Депутатите в РСМ гласуваха декларация, която почти обезсмисля Договора между нашите две държави и взривява нашите бъдещи отношения, защото тя регистрира крачка назад не само в отношенията с България, но и с Гърция. Гръцкото общество масово вече не приема Преспанския договор и е настроено срещу него. На Гърция ѝ трябва само един опит на Северна Македония да се върне към „антиквизацията“, за да се развалят отношенията“, добави той. Проф. Кирил Топалов съобщи, че следващото заседание на смесената историческа комисия трябва да се проведе след втората половина на месец октомври. /БГНЕС