Задържаха 15 души от клана Гольовците в „Орландовци”

Над 15 души, повечето от клана Гольовците, са задържани за участие в организирана престъпна група.

Те са се занимавали с кражби – от рязане на релси през чупене на паметници в гробищните паркове до разпространение на акцизни стоки без бандерол и наркотици. Това заяви на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев в Орландовци, където се провежда спецоперацията на МВР и прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.

„Всичко, от което може да се изкарат пари”, добави Гешев. Те са задържани за 24 часа. На нито един все още не са повдигнати обвинения, това се очаква да стане утре сутрин. Претърсени са над 20 адреса, като броят им непрекъснато се увеличава, заради постъпваща информация, че на тях може да се намерят още доказателства.

Тази сутрин се проведе Специализирана операция срещу престъпна група за разпространение на наркотици в столичния квартал „Орландовци”. Разследва се евентуалното участие и на двама служители на Второ РПУ в престъпната група, която се е занимавала също така с грабежи и кражби. По тази причина са задействани служители на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР, а самата операция се провежда под надзора на Специализираната прокуратура.

„Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура. Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна престъпна дейност – от дребни битови кражби до сериозни грабежи, разпространение на наркотици и производство на акцизни стоки без бандерол и разпространяването им“, каза Гешев и посочи, че СДВР работи по случая от 6-7 месеца. Той каза още, че по оперативни данни се знае кой е ръководител на групата, но предстои това да бъде доказано. „В операцията се включи и „Вътрешна сигурност“ към МВР, защото има данни, че двама служители на Второ РПУ, които са взводни командири, са част от тази престъпна група, като тяхната дейност се изразява в осигуряване на чадър при извършване на конкретни престъпления. Имам предвид не толкова документално укриване на случаите, колкото реалната физическа охрана при извършване на престъпленията“, посочи той и обясни, че към тях за момента няма повдигнати обвинения. "В утрешния ден ще можем да обявим и вторични престъпления, различни от организираната престъпна група. Надяваме се днес да успеем да съберем доказателства за тях, защото някои са доста интересни. Групата се е занимавала от кражби на релси, чупене на паметници в гробищния парк в София с цел хората да си платят и да бъдат възстановени, до доста сериозни грабежи, престъпления към личността и т.н.“, заяви Гешев. Директорът на СДВР Ивайло Иванов обясни, че акцията е започнала в 6 ч. "Разработката стартира миналото лято. Имаме данни, че групата е извършвала кражби от промишлени предприятия, от офиси на фирми. Имаме данни за няколко техни участия в няколко грабежа. Намерихме и голямо количество оръжие", обясни Иванов. Стана ясно още, че заподозрените служители от МВР не са задържани. /БГНЕС