Задържаният за убийството на родителите си с две обвинения

Задържаният за убийството на родителите си 23-годишен младеж от Благоевград се е възползвал от правото си да не дава обяснения, задържан е за 72 часа, с две обвинения, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Това стана ясно на брифинг тази вечер, даден от говорителя на Окръжна прокуратура Георги Мадолев и Валери Георгиев от ОД МВР.

БГНЕС припомня, че след сигнал за пожар в блок 4-„А“ на жк. "Ален мак" към 02.00 ч. тази нощ са открити мъртви 60-годишният баща и 49-годишната майка на Илия Априлов. Към 04.00 ч. сутринта Илия катастрофира с откраднат микробус на Е-79 в Кресненското дефиле.

Младият мъж не е направил самопризнания за извършеното от него престъпление, но събраните доказателства сочат, че той е убил родителите си.

„Повдигнато му е обвинение за умишлено причиняване на смъртта на родителите му, което предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Към момента Илия е с мярка от 72 часа „задържане под стража“, като предстои да бъде внесена мярка за постоянно задържане под стража. В хода на производството е установено, че лицето е убило родителите си чрез нанасяне на удари по главите им. На местопроизшествието е намерен предполагаемият предмет, с който е извършено престъплението – тесла с обгорена дръжка“, заяви говорителят на Окръжната прокуратура Георги Мадолев.

Той уточни, че Илия се е възползвал от правото си да не дава показания към този етап. Към момента Илия е с две обвинения – за причиняване на двойното убийство и за кражбата на микробуса, с който е избягал от Благоевград. Няма повдигнато обвинение за пожара, който е причинен в дома на семейство Априлови.

Няма данни да е имал психически проблеми, въпросът за мотива на престъплението предстои да бъде изследван в хода на производството, каза още Мадолев.

„Първият сигнал за произшествието до 112 е в 01.50 ч. за пожар в апартамента на петия етаж. Огънят е причинил значителни щети. Първоначалният оглед показва, че по телата на загиналите има рани от остър предмет“, допълни в хронологията Валери Георгиев от ОДМВР-Благоевград. Той уточни, че около 04.00 ч. в района на Кресненското дефиле е получен сигнал за самокатастрофиралия микробус. Проверката показва, че това е Илия. Същият бил във видимо неадекватно състояние. Полицаите забелязали, че говорил несвързано за пожар и че „пожарът ще загасне“, уточни Георгиев. /БГНЕС