Зачестиха опустошителните бедствия от Ла Ниня

През последните 100 години феномените Ла Ниня, които са противоположната фаза на Ел Ниньо, са станали по-чести и по-продължителни. Това установиха учени от Хавайския университет.


Те се характеризират с понижаване на температурите на повърхностните води в Тихия океан и оказват влияние върху метеорологичните модели по света. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Climate Change.

От 1920 г. са се случили само 10 многогодишни събития Ла Ниня, като шест от тях са наблюдавани от 1998 г. Пет от тях продължиха повече от една година, включително една безпрецедентна аномалия, продължило три години. Дълготрайните Ла Ниня оказват голямо влияние върху времето, причинявайки постоянни екстремни условия и разрушителни метеорологични аномалии. Някои дълготрайни Ла Ниня са възникнали след супер Ел Ниньо поради масивното отделяне на топлина от горните слоеве на океана.

Въпреки това, трите многогодишни епизода на Ла Ниня през 2007, 2010 и 2020 г. не следваха този модел. Те се различаваха от едногодишните от Ла Ниня с по високия темп на първоначалното си развитие, което предполагаше съществуването на различен механизъм. Компютърни симулации, извършени от учени, потвърдиха наблюдаваната връзка между тези явления и затоплянето в западната част на Тихия океан.

Многогодишните събития Ла Ниня, съчетани с глобалното затопляне, могат да обяснят наскорошната мегасуша в Северна Америка. Те също така са причинили бедствия като тежки суши, горещи вълни и горски пожари в югозападната част на САЩ, опустошителни наводнения в Австралия, Бангладеш, Китай и Венецуела и мощни урагани в Северния Атлантик. /БГНЕС