Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена до 31 март

Забраната за износ на инсулин ще бъде удължена и за целия месец март, предаде репортер на БГНЕС.


Три са инсулиновите продукта, за които има данни за забавяне – Fiasp, Tresiba и Actrapid.

Отчетливо се забелязва, че при три инсулина има нерегулярни доставки, забавяне или отказ по складовете при близо 2/3 от всички области. Голямата част от основните инсулинови лекарствени продукти ги има, съобщи днес зам.-министър Илко Гетов.

Основният проблем е в 22 области на страната и е свързан с инсулина Tresiba. На второ място е Actrapid, а трето място е бързодействащият Fiasp.

За всички останали лекарствени продукти данните са пренебрежимо малки за недостиг, продължи Гетов. Той каза, че през месец февруари в МЗ има само 2 сигнала за недостиг на лекарства, макар в началото да обяви, че и от един пациент да има сигнал, МЗ ще го разглежда като липса.

От данните на МЗ стана ясно, че на склад от препарата Tresiba има 20892 опаковки, а от Fiasp – 7720.

Според министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков „липсите и драмите с недостига на някои лекарства се оказва преувеличена“.

Зам.-министър Гетов определи проблемът като недобра работа на търговци на едро и дистрибутори, които заплаши със санкции.

„Става дума за счупена верига на доставки“, каза Илко Гетов.

Той съобщи, че ще бъде сформирана работна група, която ще работи по създаването на система за проследяване на лекарствени продукти.

„Готов съм да седнем с търговците на едро, с големите вериги и с аптеките и да преговаряме“, даде заявка Гетов. /БГНЕС