За Лавров Югославия е най-доброто място за РС Македония

Европейският съюз пречи на нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово. Не само македоно-българските отношения, но и други двустранни отношения, са резултат от политиката на Запада да раздели Югославия.


Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС в македонската столица Димитър Русков.

Според Лавров, разпадането на Югославия е било в интерес на Запада, който "винаги е опитвал да настройва народите едни срещу други".

Лавров посочи, че в миналото ЕС и структурите на ООН са се справяли с посредничеството в диалога и през 2013 г. Белград и Прищина са се договорили за създаване на Асоциация на сръбските общини, но "оттогава няма напредък."

"Днес обаче Брюксел казва на Сърбия: Ще ви пуснем в блока, само ако санкционирате Русия и се съобразявате с външната политика на ЕС", допълни Лавров.

Относно отношенията между България и Северна Македония, Лавров заяви: Гражданите на Македония имат право да бъдат равни на всички други на нашия континент. Не само македоно-българските отношения, но и други двустранни отношения, са резултат от политиката на Запада да раздели Югославия.

Лавров отклони темата за насилствената атака в село Банска, Северно Косово, на 24 септември, при която сръбска въоръжена група уби косовски полицай. Той заяви, че Сърбия и Русия нямат споразумение за привеждане на външната политика в една и съща рамка, а само подписана декларация за съдействие и диалог между двете държави.

"Западът винаги е искал да настрои една нация срещу друга на Балканите, но народите от региона „все пак са развили някакъв генетичен код в себе си и няма да позволят да бъдат обидени в крайна сметка“, каза още Лавров.

Руският външен министър заяви, че ситуацията около Сърбия и Косово напомня това, което се случва в рамките на ОССЕ: „Първо се договорете за нещо, отпразнувайте постигането на резултат и след това гледайте как започват първо малки, а след това големи саботажи“. /БГНЕС